Notícia

Tres candidatures dels Països Catalans opten a ser inscrites a la Llista Representativa del Patrimoni Immaterial

Seran avaluades en el 17è Comitè Intergovernamental per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial (Rabat, 28 novembre – 3 desembre)

Patrimoni Immaterial
El toc de campanes manual, les Festes de l’Os dels Pirineus i els raiers
El toc de campanes manual, les Festes de l’Os dels Pirineus i els raiers

Una dotzena d’expressions culturals dels Països Catalans ja formen part de la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial. Si les previsions es compleixen, tres nous elements s’hi afegiran molt aviat: el toc de campanes manual, els raiers, i les Festes de l’Os dels Pirineus. En l’avaluació prèvia el Comitè Intergovernamental ha recomanat la inscripció de les candidatures, en considerar que les tres compleixen els cinc requisits exigits per la UNESCO.

La candidatura del toc de campanes manual, presentada per l’Estat espanyol, compta amb el suport la Confraria de Campaners i Carillonistes de Catalunya, la Federació Valenciana de Campaners i múltiples entitats de base dels Països Catalans. Amb el reconeixement de la UNESCO, es desitja promoure una llarga llista d’accions de salvaguarda. Entre altres, impulsar un inventari de campanars, campanes i tocs i establir principis de restauració de l’instrument.

Els raiers catalans han sumat esforços amb els d’Àustria, República Txeca, Polònia i Letònia per presentar una candidatura internacional. Els seus impulsors tenen l’esperança que la inclusió a la Llista Representativa contribueixi a difondre coneixements artesanals, expressions lingüístiques específiques i costums locals associats a aquest ofici tradicional. Entre les entitats que hi donen suport no hi falta la Federació Catalana per la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial, l’Associació Cultural dels Raiers de la Noguera Pallaresa i l’Associació de Raiers de la Ribera del Segre.

Passats set anys que els fallos, els harons i els brandons van ser inscrits en la Llista Representativa, la UNESCO tornarà a avaluar una candidatura pirinenca. El reconeixement de les Festes de l’Os, presentada per Andorra i França, desitja ser un impuls per treballar en cinc línies estratègiques: documentar i fer accessibles els recursos sobre la festa, sensibilitzar el públic participant, augmentar-ne la promoció, fomentar propostes artístiques relacionades amb la celebració i dissenyar-ne un desenvolupament controlat i sostenible.

 

Participació de l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català

L’ENS de l’Associacionisme Cultural Català va ser reconeguda el 2013 com a entitat acreditada per la UNESCO per a la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial. A Rabat, tornarà a representar la cultura popular catalana -per desena edició consecutiva- en el Comitè Intergovernamental. A més d’assistir a totes les jornades, la confederació participarà de l’Assemblea General de la ICH NGO Forum i vetllarà per afavorir les candidatures catalanes que volen ser inscrites a la Llista Representativa.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article