Notícia

La música de la imatgeria festiva, a La Casa dels Entremesos

El músic Gerard Pouget en parlarà el dijous 24 de novembre

Bestiari i ImatgeriaReflexió
Capgrossos de Vilafranca
Capgrossos de Vilafranca

Quina funció té la música que acompanya els dracs i els gegants que ballen a les festes? Quin és el seu origen? Quins tipus de formacions i d’instruments hi trobem i com han evolucionat? Són algunes de les qüestions que tractarà de respondre el músic i especialista en cultura popular Gerard Pouget a la xerrada titulada ‘La música que amanseix (o no) les bèsties’. Serà en el marc del Dia Internacional del Bestiari Festiu Europeu, que se celebra cada 24 de novembre.

A qualsevol festa major no hi falten els dracs, víbries, àligues gegants i bèsties festives, que sovint ballen acompanyats del so de timbals, gralles i flabiols. Encara que a vegades passin desapercebuts, els acompanyaments musicals –a més d’altres aspectes, com la indumentària o les coreografies– marquen el caràcter dels actes i dels elements segons els protocols festius.

A la xerrada, Gerard Pouget bussejarà en l’origen d’aquestes músiques, encara força desconegut, perquè les figures festives van néixer a les processions medievals del Corpus, “però no està clar que ballessin o només desfilessin”, explica, perquè en els llibres municipals només hi ha referències específiques als músics que acompanyaven l’àliga però no a la resta d’imatgeria.

I també parlarà sobre les diverses tipologies de formacions musicals: des d’un sol músic que fa ballar els gegants amb el flabiol i tamborí, contraposat a les cobles de ministrers, formades per cinc o sis persones, fins a bandes gralles i metalls i noves formacions que interpreten la música tradicional.

L’activitat, emmarcada en el cicle ‘Les Xerrades dels dijous’, de la Casa dels Entremesos de Barcelona, serà a les 20 h i està organitzada per l’Associació d'amics dels Gegants del Pi.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article