Notícia

La Setmana de la Pedra Seca fa valdre un patrimoni natural reconegut per la UNESCO

Se celebrarà entre el 25 de novembre i el 4 de desembre amb una trentena d’activitats arreu dels Països Catalans

Patrimoni Immaterial
Barraca de Pere Roll, al Puig-reig (Berguedà)
Barraca de Pere Roll, al Puig-reig (Berguedà) | Quim Puig

Cabanes o barraques, masos, marges, aljubs, basses, escales, ponts, estructures de caça, forns de calç o d’oli de ginebre… una arquitectura sempre integrada en l’entorn construïda amb pedra seca i que a Catalunya està documentada ininterrompudament des dels ibers (segle VI aC) fins als nostres dies. Aquest patrimoni natural protagonitza la tercera edició de La Setmana de la Pedra Seca de 2022, del 25 de novembre al 4 de desembre, i que enguany coincideix amb el quart aniversari de la declaració de la tècnica de la pedra seca com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO.

La Setmana de la Pedra Seca busca donar visibilitat a aquest element patrimonial estretament lligat al territori i contribuir a la seva preservació. Els seus objectius passen per fer valdre les construccions de pedra seca i el seu paisatge com a mitjà per a fomentar el desenvolupament rural amb la col·laboració dels ciutadans i la societat civil, divulgar la tècnica constructiva i divulgar els mètodes de gestió i protecció, alhora que es pretén reactivar la pedra seca com un element de dinamització rural.

Hi ha programades més d’una trentena d’activitats confirmades a diferents punts dels Països Catalans, amb xerrades, exposicions, jornades, presentacions de llibres, accions de divulgació, rutes, tallers de reconstrucció, formacions de construccions de pedra seca, activitats de neteja de barraques, o bé, visites guiades acompanyades de tastos amb productes de proximitat.

La convocatòria és oberta a institucions, entitats públiques i privades, col·lectius i grups de voluntaris i voluntàries vinculades al manteniment i difusió del patrimoni i/o l’ofici de la pedra seca. Hi podeu inscriure en línia la vostra activitat fins aquest divendres, 18 de novembre a través del web oficial.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article