Notícia

La comunicació, clau per assolir la igualtat de gènere als castells

La IV Jornada d’Equitat del món casteller tindrà lloc el dissabte 26 de novembre a l’Arboç

Castellers
Castelleres de la Colla Vella Xiquets de Valls enfilant una construcció
Castelleres de la Colla Vella Xiquets de Valls enfilant una construcció

Segons el darrer informe ‘El paper de la dona en les estructures de poder de les colles castelleres’ elaborat pel Centre de Prospectiva i Anàlisi dels Castells (CEPAC) i l’Observatori de la Igualtat de la Universitat Rovira i Virgili, les dones són el 40% de la comunitat castellera de Catalunya. Però només un 35% de les colles tenen una presidenta, i només un 17% una cap de Colla. Clarament, cal recórrer encara molt de camí per assolir, com també ocorre en la resta d’àmbits de la societat, una plena equitat de gènere. Però el camí ha començat i s’avança a pas ferm en el món de la cultura popular.

En aquest camí, la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC) va prendre la iniciativa d’organitzar unes jornades tècniques per treballar l’equitat en aquest món, i la iniciativa s’ha consolidat. Ara estan en marxa les inscripcions de la IV Jornada d’equitat del món casteller, que tindrà lloc el pròxim dissabte 26 de novembre a l’Arboç.

La jornada treballarà el paper de la comunicació al món casteller per assolir aquesta igualtat de gènere. I ho farà amb la xerrada Comunicació inclusiva, a càrrec de Sílvia Llombart, en què es revisarà el llenguatge textual per oferir eines gramaticalment acceptades i ajustades a les necessitats de les colles castelleres, tenint en compte també el llenguatge audiovisual (fotos, vídeos, infografies, etc.). Amb la mirada inclusiva i no sexista es tracta de revisar la presència de la dona, els estereotips i els rols de gènere i la creació de referents femenins tan necessaris al món casteller.

També hi haurà un taller per compartir experiències en l'abordatge de situacions de violència a les colles, a càrrec de Glòria Balada, d’El Far Cooperatiu.
S’analitzaran de forma col·lectiva les eines i procediments utilitzats per l’abordatge de casos de violència masclista i d’assetjament en el món casteller, per tal de compartir bones i males pràctiques i facilitar la incorporació de millores en els processos propis de cada colla.

La jornada clourà amb la taula rodona Qui explica el món casteller? La dona i la comunicació als castells. Hi participaran les periodistes Raquel Sans, Aina Serra, Judith Benages, Aina Mallol, Laura Grau, Carmen Montesinos, Elisenda Rovira i altres dones que han format part de la comunicació o el periodisme del món casteller al llarg de les últimes dècades.

Les inscripcions ja estan obertes i es poden formalitzar fent clic aquí

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article