Notícia

El Calendari de l’Ermità, prop de 150 anys recollint la saviesa rural i popular

Es publica la nova edició del tradicional almanac, amb una mirada especial al Pirineu

Patrimoni Immaterial
El Calendari de l'Ermità ofereix 68pàgines sobre el món rural i les tradicions
El Calendari de l'Ermità ofereix 68pàgines sobre el món rural i les tradicions

En la recta final de l’any arriba una nova edició del Calendari de l’Ermità, l’almanac de pagès més veterà que ofereix informacions relatives a l’astronomia, l’agricultura i la cultura popular, tradicional, festiva i religiosa, acompanyades de gravats i il·lustracions. Publicat per edicions Morera, enguany dedica diversos articles als Pirineus, i estrena un format àudio, que permet escoltar alguns textos de la veu dels seus autors.     

Descobrir quan floreixen els presseguers a Aitona i Alcarràs, quina és la planta del Pirineu ens protegeix dels mals esperits. O saber que el 2023 farà cent anys de la visita d’Einstein a Catalunya o de la creació de la primera penya del FC Barcelona.

 Són algunes de les curiositats que podem trobar al Calendari de l’Ermità, uns dels almanacs més antics del país, que s’edita de forma interrompuda des de 1975, i des del 2015 en versió catalana. A les seves pàgines trobarem tota la saviesa del món rural, la cultura popular i les tradicions: dades astronòmiques, el santoral, les festivitats, les dates de fires, mercats i festes majors, recomanacions per al bon conreu de les plantes de l’hort i el jardí, dites populars, etc.

Enguany el calendari s’ha fixat en el Pirineu, i ofereix diversos articles al voltant de la cultura i tradicions d'aquest territori: sobre la Flama del Canigó, les plantes remeieres, el ponx de Nadal, dites rosselloneses, a càrrec d’Amadeu Carbó, fra Valentí Serra, Fina Comas i Víctor Pàmies. Aquests articles es poden escoltar en versió àudio a través d’un codi QR.

La publicació inclou també el 𝐂𝐚𝐥𝐞𝐧𝐝𝐚𝐫𝐢 𝐝𝐞𝐥𝐬 𝐧𝐞𝐧𝐬 𝐢 𝐥𝐞𝐬 𝐧𝐞𝐧𝐞𝐬 2023, un desplegable interior pensat per apropar als més petits les nostres costums, festes i tradicions, així com curiositats i observacions del camp, la natura i el cel. Tot acompanyat de dites populars i els divertits dibuixos de Xavi Malet.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article