Notícia

La jota inicia el camí de la UNESCO

Ha estat reconeguda com a Manifestació Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial

Patrimoni Immaterial
La jota gaudeix d'una gran popularitat en moltes comarques dels Països Catalans
La jota gaudeix d'una gran popularitat en moltes comarques dels Països Catalans

Pas important de la jota cap a la UNESCO. El Consell de Patrimoni Històric, convocat pel Ministeri de Cultura i Esport espanyol, ha acordat declarar aquesta dansa Manifestació Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial. D'aquesta manera, aquest òrgan de col·laboració en què participen totes les comunitats autònomes, ratifica la seva aposta per la jota com a propera candidata de l’Estat espanyol a ser inclosa en la llista representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO.  

Que la jota sigui declarada Manifestació Representativa és un requisit necessari per poder presentar una candidatura. La jota és el gènere tradicional més estès, divers, dinamitzat i reinterpretat de tots els gèneres tradicionals. La seva popularitat és compartida i considerada de manera molt estesa, generant un espectre ric i divers al voltant de la tradició i l'espectacle en viu. És, fet i fet, un patrimoni ric en què dansa, música i paraula interactuen en una rica diversitat de formes amb relació a les conductes i valors que li atorga cada comunitat.

La riquesa de la jota - documentada des de mitjans del segle XVIII- en formes i varietats és enorme, com ho demostra la seva implantació per gran part de la península Ibèrica, diferents punts de l'Amèrica Llatina, les Illes Canàries i els Països Catalans. A Catalunya, la jota, amb diverses denominacions i característiques, és present a diferents punts de les comarques pirinenques i de ponent, a les zones veïnes amb les comarques catalanoparlants de l'Aragó, punts de la Catalunya Nova i principalment a les comarques de les Terres de l'Ebre i el Priorat.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article