Notícia

Una exposició mostra com la música va combatre el feixisme a Europa

‘Música i dansa contra el feixisme a l’Europa de 1937’ es pot visitar al vestíbul de l’Institut del Teatre

Reflexió
L'exposició es podrà veure  fins al 5 de maig de 2023
L'exposició es podrà veure fins al 5 de maig de 2023

L’any 1937, la Cobla Barcelona va fer per Europa durant la Guerra Civil, en el marc de les activitats organitzades pel Comissariat de Propaganda de la Generalitat de Catalunya. Hi van participar el ballarí Joan Magrinyà, el cantant Emili Vendrell i el pianista Isidre Marvà, donant lloc a una fusió de música, dansa i cant.

Aquestes funcions van convertir-se en un instrument important de propaganda de guerra, no només en suport de la lluita republicana i antifeixista, sinó també en defensa del reconeixement de Catalunya com a nació dins d’Espanya. I justament aquest episodi és el que fa valdre l’exposició Música i dansa contra el feixisme a l’Europa de 1937, que es pot visitar fins el 5 de maig de 2023 al vestíbul de l’Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona, promoguda pel Museu de les Arts Escèniques (MAE).

Comissionada per Albert Fontelles i Ramonet, professor del Conservatori Professional de Dansa (CPD) de l'Institut del Teatre, l’exposició està articulada a partir de materials inèdits, col·leccions privades i premsa conservada en arxius espanyols i europeus, la mostra examina la importància d'una ambaixada artística entesa en tant que instrument de persuasió política i eina de propaganda antifeixista a l’Europa Occidental.

En aquell viatge, la Cobla va recórrer França, Bèlgica, Luxemburg i Txecoslovàquia: més de dos-cents cinquanta concerts en nou mesos, i es van enregistrar discs, va participar en mítings polítics, va actuar en emissores radiofòniques, va trepitjar sales europees emblemàtiques, com la Salle Gaveau. També en aquest viatge, al Gran Palais dels Camps Elisis de París la cobla va interpretar a la Gala de la Danse davant de deu mil persones.

La Cobla Barcelona va néixer l’any 1922 i va participar en actes institucionals i culturals de gran rellevància, com la inauguració de l’Exposició Universal de 1929 i la inauguració del pavelló de la República de l’Exposició Universal de París el 1937, on la sonoritat de la cobla es va mesclar amb la presentació pública del Guernika de Picasso. El 1938, en plena guerra civil, va ser dissolta, i va tornar a activar-se el 1945, fins que l’any 1977 va desaparèixer definitivament.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article