Notícia

El llegat de l’Obra del Cançoner Popular, a la Casa dels Entremesos

El musicòleg Jaume Ayats en parlarà el pròxim dijous 10 de novembre

Esbarts dansairesMúsica tradicional
Joan Tomàs i Lluís Millet recollint cançons d’un cantaire
Joan Tomàs i Lluís Millet recollint cançons d’un cantaire | Any Cançoner Popular de Catalunya

En el marc de la celebració de l’Any de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, la setmana vinent s’han programat dues activitats a Barcelona. El pròxim dijous 10 de novembre, Jaume Ayats, músic, etnomusicòleg i comissari de l’Any Cançoner Popular de Catalunya reflexionarà sobre el llegat d’aquest ambiciós projecte que volia recollir i documentar el patrimoni musical català. La segona proposta arribarà el 12 de novembre en forma de concert al Palau de la Música.

El 1922 arrencava l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, sota el patrocini i la supervisió de Rafael Patxot, de la mà de l’Orfeó Català i amb Francesc Pujol de director. Fins a la guerra civil, que va estroncar el projecte, es feren prop de setanta missions de recerca per part de parelles d’especialistes que aplegaren més de 40.000 documents. A més de cançons, van recollir informació sobre danses, entremesos, rondalles, llegendes, refranys, jocs i instruments de música.

La celebració del centenari del Cançoner Popular vol servir per estudiar i divulgar la història d’aquesta recerca, que la guerra i la postguerra i la desaparició durant anys del material recol·lectat la van fer força desconeguda, però també per reflexionar sobre el seu llegat avui, i obrir oportunitats de present i futur. Revisar el projecte sota aquesta òptica actual i la relació amb els esbarts és que proposarà Jaume Ayats en la xerrada que oferirà el 10 de novembre a la Casa dels Entremesos, titulada ‘L’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, un llegat mirant el futur’.

El dissabte 12 de novembre (20 h) el Palau de la Música de Barcelona presentarà un concert dedicat a aquesta efemèride. Amb arranjaments sobre cançons de l’Obra del Cançoner Popular  de Vivancos, Pastrana, Magrané, Prat, Gasull, Guzmán-Antich i Puig; i per iniciativa del Palau de la Música Catalana, arranjaments d'Ollé, Campmany, Tordera, Pintó, Gomila-Vallès i Guzmán. Amb el Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana, Belisana Ruiz (guitarra, tiorba i guitarra barroca), Feliu Gasull (guitarra), Cati Reus (violí), i Pere Olivé (percussió), dirigits per Xavier Puig.

 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article