Notícia

Arbúcies, epicentre del flabiol català

El 5 i 6 de novembre acollirà la 38a Festa del Flabiol

Festes i festivals
Arbúcies, epicentre del flabiol català
Arbúcies, epicentre del flabiol català

Avui en dia, el flabiol és un instrument considerat únicament de tradició catalana, de fet, només es toca al territori català. Els seus orígens són pràcticament desconeguts; musicòlegs, historiadors i aficionats han resseguit l’evolució de l’actual flabiol de cobla retrocedint en el temps i han arribat fins a l’edat mitjana. I la recerca ha permès descobrir que es tracta d’un instrument que no només es localitzava al territori català, sinó que es trobava també en nombrosos punts del nord de la Península Ibèrica, a França, Holanda, Bèlgica, Portugal, Dinamarca i Gran Bretanya.

Per fer valdre aquest patrimoni, des de 1985 se celebra la Festa del Flabiol d’Arbúcies (La Selva), en què durant dos dies flabiolaires i amics del flabiol i la música tradicional compartim melodies, recursos, projectes i experiències, tot en un marc festiu i acollidor.

La jornada començarà amb l’Assemblea de Flabiolaires a la sala d’actes del Museu Etnològic del Montseny i amb un dinar de germanor. A les 15.30 h arrenquen els col·loquis també al museu: Pere Jordà: "El flabiol Toron de París"; Jaume Ayats: "A cent anys de les recerques de l'Obra del Cançoner Popular sobre els flabiolaires de tradició oral”; Jaume Nonell Juncosa: "Blanca Nadal Collell (1915-2013). La primera dona flabiolaire en una cobla de sardanes"; Anaís Falcó: "Presentació del llibre Els instruments de música tradicional", i Ángel Vergara: "Ara que fa vint anys".

A la tarda, a la plaça de la vila hi haurà audició de sardanes obligades de flabiol amb la Cobla Lluïsos de Taradell i els flabiolaires Jordi León, Bernat Castillejos, Aurore Vicentini, Salvador Coll, Ferran Carballido i Jordi Figaró. Al vespre, castanyada popular i després, al teatre Cal Xic, concert de l’instrument convidat: "De chuglar, salterio y tamborín". I després del sopar popular, actuació amb flabiols al Bar de la Nova Llar de Jubilats.

L'endemà, de 10 h a 14 h es podrà gaudir de la fira de luthiers i productes flabiolístics. Després plantada de gegants i a les 13 h, pels carrers i places d’Arbúcies, flabiols pels quatre cantons, seguit d’una cercavila. Arribats a la plaça de la Vila, es tocarà una peça conjunta i roda de flabiols. I després del dinar, gran concert de flabiols al Teatre Cal Xic a càrrec de totes les cobles i solistes participants.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article