Notícia

Primera Trobada de Campaners de Sant Mateu de Bages

Es farà el 30 d’octubre i comptarà amb una xerrada del pare Valentí Tenas, del monestir de Montserrat

Patrimoni Immaterial
Campanar de Sant Mateu de Bages
Campanar de Sant Mateu de Bages

Són l’únic so que sentim des de l’edat mitjana. Eren l’únic mitjà de comunicació que hi havia a la majoria de pobles de Catalunya. Les campanes, però, han patit un procés de mecanització. Alguns campaners miren de fer sobreviure aquesta tradició de fer repicar campanes a les esglésies de forma manual. De fet, hi ha escoles de campaners en alguns pobles com Cervera, Os de Balaguer o les Borges Blanques, i això malgrat que en algunes poblacions s’intenta prohibir el repic de campanes perquè es considera soroll.

I una altra població reivindica ara el seu patrimoni campaner. És Sant Mateu de Bages, que aquest 30 d’octubre acull la Primera Trobada de Campaners. Es preveu s’hi apleguin una trentena de persones vingudes d’arreu de Catalunya que es dediquen a l’ofici. La Confraria de Campaners i Carillonistes de Catalunya organitza la trobada. De fet, la Confraria organitza trobades similars arreu del territori “per ajudar que no es perdi l’ofici”, i ara aposta per Sant Mateu “per la diversitat de campanars que hi ha i perquè és un municipi amb molta cultura popular”.

 

El programa

La jornada arrencarà a les 11 h amb una xerrada a càrrec del pare Valentí Tenas, del monestir de Montserrat, i a continuació se celebrarà la missa a l’església de Sant Mateu. A les 13 h hi haurà el repic de campanes des dels campanars de Sant Miquel de Castellet, Sant Antoni de Puigdellívol, Sant Pere i Sant Feliu de Salo, Sant Pere de Vilalta i Sant Mateu de Bages. I a les 14 h, dinar de germanor amb els campaners assistents. La jornada acabarà amb l’actuació musical de Liliana Navarrete Fa.

Podeu demanar més informació al telèfon 639772265 o al correu electrònic info@lleidaitu.com

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article