Notícia

Els recursos naturals del Pirineu, a debat

Les 19es Trobades Culturals Pirinenques se celebren aquest dissabte a la vila de Matamala, al Capcir

Reflexió
Imatge de Real, al Capcir
Imatge de Real, al Capcir | Wikicommons

Els recursos naturals del Pirineu. Amb aquest lema, diversos experts es donaran cita aquest dissabte, 22 d’octubre, a Matamala (El Capcir) per posar en comú experiències i coneixements sobre aquest patrimoni natural que configura el caràcter de les poblacions de muntanya i que alhora és part indestriable de la història natural, cultural i paisatgística del país. Serà en el marc de les 19es Trobades Culturals Pirinenques, coordinades per la Societat Andorrana de Ciències (SAC), i enguany amb l'Associació per la Protecció del Patrimoni i de la Memòria Col·lectiva de la vall de Querol (APPMC/APPMQ) com a amfitriona de la trobada.

Identitat i recursos naturals

La jornada començarà amb la xerrada Industrials berguedans lluny del Berguedà al s. XIX, a càrrec de Rosa Serra i Rotés, historiadora. Després, entre altres ponències, hi haurà la de Xabier Kerexeta Erro, tècnic de etnografia de la Diputació Foral de Guipúscoa, que parlarà de l’Eguzki-lore (carlina) com a element natural i patrimoni immaterial pirinenc, esdevingut símbol identitari i recurs econòmic basc. Frederic Abelló i Riera, president, i Manel Vila i Motlló, activista, associació Ceretània, oferirà la xerrada Una confluència ceretana: La importància de futur de la preservació dels recursos naturals del Pirineu. Després seguiran les ponències Més enllà de la mina "Josefina": l'explotació minera a Tuixent ara fa cent anys, a càrrec de Daniel Fité i Erill, membre de l'IECAU, i Peix de muntanya, a càrrec de Miquel Canturri i Campos, restaurador i conseller de Cultura i Promoció Turística del Comú d’Andorra la Vella.

El programa també inclou reflexions sobre la història de la ramaderia transhumant al Pirineu mediterrani, les perspectives del turisme d'hivern al Pirineu o el suro com a recurs natural del Pirineu oriental. I abans de dinar es presentarà el llibre Accions dinamitzadores al Pirineu: 18es Trobades Culturals Pirinenques, a càrrec de Josep Santesmases i Ollé, president de la CCEPC.

A la tarda, seguiran les comunicacions: Accions de desenvolupament turístic als Pirineus Orientals, a càrrec d’Aude Vivès-Albertini, presidenta de l’Agència de Desenvolupament Turístic de Catalunya del Nord. També es glossaran dades sobre l’explotació del bosc de Sant Joan de l'Erm al segle XVI de la mà de Lluís Obiols i Perearnau, historiador i arxiver, president de l'IECAU.

Altres temes de debat seran els molins fariners, teixidors i blanquers a la Cerdanya, els terrenys de pastura de la vall del Madriu-Perafita-Claror, el monestir de Santa Cecília i l'explotació dels recursos naturals a la vall d'Elins, o el coneixement del medi natural com a reclam d'un nou tipus de turisme. També es parlarà sobre la dignificació d'un antic santuari del Ripollès, els aprofitaments dels recursos naturals del Pirineu en època romana o els contaminants emergents a les aigües fluvials.

L'organització de la trobada està conformada per l'Associació per a la Protecció de Patrimoni i de la Memòria Col·lectiva de la vall de Querol, l'Àmbit de Recerques de Berguedà, Amics de Besalú i el seu Comtat, Casal de Conflent, Centre Cultural Català del Vallespir, Centre d'Estudis Aranesi, Centre d'Estudis Ribagorçans, Centre d'Estudis Comarcals del Ripollès, Ecomuseu Valls d'Àneu, Grup de Recerca de Cerdanya, Institut d'Estudis Ceretans i Institut d'Estudis Comarcals de l'Alt Urgell, Societat Andorrana de Ciències, PASTOR i Terra dels Avis d'Elna (TAE).

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article