Notícia

Orígens: reforçant la identitat rapitenca

Entre el 7 i el 9 d’octubre, La Ràpita acull activitats de tota mena relacionades amb la pesca i la pagesia

Festes i festivals
Subhasta de peix en la tercera edició d'Orígens
Subhasta de peix en la tercera edició d'Orígens | Ajuntament de La Ràpita

El barri del Xicago, un dels barris amb més història de La Ràpita, que va ser escenari de tots els canvis socials i econòmics, és l’escenari triat enguany per l’Ajuntament per acollir les activitats d’Orígens, una aposta per reivindicar el passat més recent d’aquesta població, fent valdre la seva singularitat. Entre el 7 i el 9 d’octubre, hi ha programades diverses activitats, xerrades, rondalles, concerts, rutes literàries, danses…  tot plegat, per fer un retrat de com era la població rapitenca d’inicis del segle XX a partir de dos oficis, el de pescador i el pagès. I per què s’ha triat aquest barri? Perquè es troba envellit demogràficament i amb poques activitats econòmiques, i Orígens vol ser “l’excusa que permeti fer valdre, i un primer pas per a reactivar-lo socialment”.

Veïns convertits en actors

Durant aquests dies, els veïns de la Ràpita participaran en aquesta activitat organitzant i interpretant ells mateixos rols vinculats a aquests dos grups socials: els mariners i les seves famílies reparant xarxes al carrer, fent la partida de morra o de buti a les tavernes; els pagesos, arribant amb els carros carregats d’arròs de la ribera pujant pel carrer llarg, cosint els sacs esguerrats per a la collita de la garrofa o de l’oliva; els xiquets jugant al carrer a birles, a boles, fent carreres…

Així, els locals i els forans podran gaudir d’un cap de setmana ple d’activitats que van des de demostracions d’oficis tradicionals vinculats al mar i a la terra, a la gastronomia i les exposicions, passant per jocs tradicionals, música, teatre o productes quilòmetre zero. I tot, per a un públic familiar. Amb Orígens es pretén enfortir el sentiment d’identitat rapitenca, però també donar a conèixer a les generacions més joves la forma de vida dels seus avantpassats recents.

 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article