Notícia

Joves i cultura

L’Institut Ramon Muntaner organitza la taula rodona 'La sociabilitat en el segle XXI: un repte compartit?'

AssociacionismeReflexió
Les noves formes de sociabilitat dels joves, a debat a la Casa dels Entremesos
Les noves formes de sociabilitat dels joves, a debat a la Casa dels Entremesos | Alexis Brown

Com accedeixen els joves a la cultura? Quina importància té per ells a l’hora de socialitzar-se? Què en pensen, generalment, de les entitats culturals? Són algunes de les preguntes que es plantejaran dijous 13 d’octubre (18.30 h) a La Casa dels Entremesos de Barcelona (plaça de les Beates, 2). La taula rodona La sociabilitat en el segle XXI: un repte compartit comptarà amb les intervencions del filòsof i periodista Eudald Espluga, l’artista i gestora cultural Lluci Juan i la tècnica de joventut Mireia Grangé.

Els ponents

Eudald Espluga és l’autor del llibre No seas tu mismo: apuntes sobre una generación fatigada (Paidós, 2021), on qüestiona l’ús periodístic i acadèmic del concepte millenial i analitza l’impacte del capitalisme digital en la manera com construïm la nostra identitat. En el marc d’una societat que ha situat el treball en l’eix estructurador de la vida, la recerca de la felicitat és percebuda com una tasca empresarial i productiva. També, en conseqüència, les solucions enfront els entrebancs personals, que es canalitzen de manera atomitzada, a través de llibres d’autoajuda i altres recursos individuals. El marc teòric plantejat pel filòsof és idoni per preguntar-se com l’associacionisme, d’arrel intrínsecament comunitari, ha de donar resposta a aquest context.

Els treballs de Lluci Juan han abordat temes com la sociabilitat femenina, la llibertat artística i la precarietat cultural, experiències que coneix en la pròpia pell en la triple condició d’artista, comissària d’exposicions i gestora cultural. Juan també està vinculada als centres d’estudi com a vocal de l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida. En el catàleg “Aielo+cultura=Talent Invisible I”, assenyalava que “fer cultura no és sols crear un objecte -quadre, escultura, disseny, espectacle, etc.-; fer cultura és crear coneixement i també conèixer-nos a nosaltres mateixos. Tenir identitat i saber dels nostres referents, del nostre patrimoni, posar-ho en valor i estar-ne orgullosos”.

La tertúlia també comptarà amb la participació de Mireia Grangé, tècnica de Joventut i Cultura al Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre. Grangé és presidenta de l’Associació Cultural Artur Bladé i Desumbila, que reivindica l’obra del poeta i periodista de Benissanet, i vicepresidenta del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre. Des de 2009 també està treballant intensament per la recuperació de la jota a la comarca, actualment com a presidenta de l’entitat Lo Fradell Patxetí.

 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article