Notícia

La vida i les cançons de Palmira Jaquetti arriben a la pantalla

Un documental recorre les missions que va fer la folklorista per l’Obra del Cançoner Popular

Música tradicional
Palmira Jaquetti va ser una de les participants més actives i implicades en l'Obra del Cançoner Popular
Palmira Jaquetti va ser una de les participants més actives i implicades en l'Obra del Cançoner Popular

En el marc del centenari de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, dilluns 10 d’octubre es presenta a la Filmoteca de Catalunya el documental Palmira Jaquetti. Un cant a la vida. Dirigit per Susanna Barranco i produït per LaBarranco, l’audiovisual ressegueix una part del recorregut que va fer la folklorista a zones rurals i de muntanya a la recerca de cançons, i reflecteix el seu entusiasme pels viatges, l’amor per la música popular, la seva profunda sensibilitat i també el seu caràcter vital i lluitador, en un temps en què era difícil que les dones fossin escoltades i valorades en el món de la cultura.

El 1925 la folklorista Palmira Jaquetti, amb 29 anys, partia cap a la Seu d’Urgell en la seva primera missió per l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, una obra magna patrocinada i promoguda per Rafel Patxot i Jubert i l’Orfeó Català. Ens els anys posteriors, completaria un total de 14 missions per aquesta institució, a través de desenes de pobles del Pallars, l’Urgell, Andorra i la Vall d’Aran per on va a arribar a recollir més de deu mil cançons.

El documental parteix de les experiències que Jaquetti va plasmar en el seu diari, un tresor que va restar ocult durant més de vuitanta anys, i en què ella abocà l’entusiasme vers la seva feina o la sensació de llibertat que li procuraven els seus viatges. Les seves memòries dels viatges i dels treballs de camp també permeten descobrir les històries que hi ha al darrere de les cançons populars i són un testimoni viu i directe de la vida rural dels anys 20 i 30 del segle passat.

L’audiovisual presenta els testimonis de persones que la van conèixer personalment, estudiosos de la seva obra i de cantaires actuals, que ajuden a configurar el retrat d’una dona polièdrica (va ser també poetessa, compositora, folklorista, pedagoga, recercadora científica), apassionada per l’escriptura i la cançó popular, i lluitadora, que es va haver d’enfrontar a les limitacions i prejudicis del seu temps.

La projecció serà el dilluns a les 19 hores, i abans i després de l’acte, es podrà visitar l’exposició Llum a l’ànima. Palmira Jaquetti, 1895-1963 produïda pel Departament de Cultura l’any 2020 arran de la commemoració de l’Any Palmira Jaquetti amb motiu dels 125 anys del seu naixement.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article