Notícia

Els nous col·laboradors de Tornaveu

El digital també ha començat una col·laboració amb el programa radiofònic Fes ta Festa

Associacionisme
Els nous col·laboradors de Tornaveu
Els nous col·laboradors de Tornaveu

Damià Amorós, Marta Rovira-Martínez, Nil Rider i Anaís Falcó s’incorporen com a noves firmes de Tornaveu. D’aquesta manera, l’Ens de l’Associacionisme de Cultural Català (ENS), entitat editora del digital, vol reforçar la capçalera com a espai d’opinió i coneixement en profunditat dels col·lectius de cultura popular. Rosa Maria Provencio, presidenta de la confederació, destaca que “els col·laboradors reforcen l’aposta que fa l’ENS, a través de la revista Canemàs, per promoure la reflexió de l’associacionisme cultural”.

L’historiador de l’art i museòleg Damià Amorós abordarà la cultura popular des de l’àmbit patrimonial. Amb els seus escrits descobrirem peces artístiques, Cases de la Festa i elements arquitectònics relacionats amb la cultura popular. Amorós és col·laborador de nombrosos mitjans de comunicació i membre de la junta de l’Associació de Museòlegs de Catalunya.

Marta Rovira-Martínez, doctora en Sociologia, és una bona coneixedora de les particularitats de l’associacionisme cultural. Juntament amb Enric Saurí, és l’autora de la beca d’estudi Diversitat i integració en l’associacionisme cultural català. També ha estat directora de la Fundació Congrés de Cultura Catalana i exerceix com a consultora en l’aplicació de polítiques públiques. Les seves columnes reflexionaran sobre algunes dinàmiques que travessen el conjunt de l’associacionisme cultural (immigració, relleu generacional, polítiques d’igualtat, etcètera).

Nil Rider és tècnic de l’equip de patrimoni, des del vessant de l’immaterial, de la catedral de Barcelona. Llicenciat en Història, ha enfocat la seva recerca en l’interès pel fet comunitari en l’àmbit festiu: l’estudi i reflexió del ritual i sobretot del paisatge sonor, les campanes, els coets o bé la música. Les col·laboracions de Rider tractaran sobre la gestió de les festes i la raó de ser que tenen per la societat contemporània.

La darrera setmana de cada mes podrem llegir el punt de vista d’Anaís Falcó sobre música popular i tradicional. Un àmbit que coneix àmpliament des d’almenys tres àmbits: la recerca (és doctora en Musicologia per la Universitat Autònoma de Barcelona), el món associatiu (organitzadora de La Violinada i la Taberna del CAT) i professional, com a professora de violí i integrants d’alguns conjunts (Corrandes són corrandes, Tornaveus...). Falcó també va ser la directora del dossier central Reafinant una identitat sonora de país: entre el folk, l'arrel i la tradició i recentment ha publicat Els instruments de música tradicionals (Edicions El Brau, 2022)

 

‘Les notícies del Tornaveu’, nova secció del Fes ta Festa

Des de mitjans de setembre, la periodista Cristina Costa condueix ‘Les notícies del Tornaveu’, una nova secció de programa radiofònic Fes ta Festa, que repassa l’actualitat setmanal de la cultura popular i tradicional.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article