Notícia

Reivindicació de la poesia de la vida quotidiana

Josep Fornés publica ‘Poemes de clam i de festa’

Fragment de la coberta del poemari de Josep Fornés
Fragment de la coberta del poemari de Josep Fornés

Periodista - Equip de redacció Ens de l'Associacionisme Cultural Català

En els quaranta poemes que conformen Poesies de clam i de festa (Ediciones Rambla, 2022), Josep Fornés ha sabut imitar la musicalitat i cadència espontània de la lírica popular. L’obra s’estructura en sis àmbits: poemes de festa, nadales, peces reivindicatives, gloses i elegies, poemes tendres i versots satírics. 

El poemari és encapçalat per una dotzena de poemes sobre el cicle festiu català -sant Antoni, Carnaval, sant Medir, sant Jordi, la Flor de maig, sant Ponç, Corpus, sant Joan, les festes del Carme, la Festa Major, Tots Sants i l’Advent- i una selecció de nou nadales. En consonància amb l’esperit de l’obra, Fornés no converteix els personatges bíblics o hagiògrafs en els protagonistes dels seus versos. Expressa les emocions que sent a través dels costums populars, apel·la a la nostra sensibilitat des d’un “jo comunitari”.

Aquesta perspectiva col·lectiva sobretot es fa evident en els poemes de marcat to polític, que descriuen els fets esdevinguts l’estiu i tardor del 2017, des de l’atemptat a les Rambles de Barcelona fins a la celebració del referèndum d’autodeterminació i l’empresonament i exili dels líders independentistes. També en aquest apartat, s’inclou un bonic al·legat pacifista titulat No sé el teu nom, soldat

No sé el teu nom, soldat.

Però algun dia t’han dit pare,

oncle, germà,

fill meu, amor i estimat.

 

No sé el teu nom, soldat.

Però la terra és adormida

i qui venç ha escrit la història

ofenent la veritat.

 

No sé el teu nom, soldat.

Però davant de la mentida

jo proclamo la memòria

       del teu somni de combat.

 

A Poemes de clam i festa, Fornés també despulla les emocions íntimes. Dedica poemes a persones estimades, entre les quals Jordi Fàbregas i Pere Tàpies, i evoca alguns dels escenaris i episodis importants de la seva vida: la vinculació amb Gràcia i el poble de Masroig (El Priorat), l’experiència del confinament, i el pas per a l’educació primària, en un homenatge a la professió de mestra. El poemari es clou amb la transcripció de versots satírics de diables i del rei Carnestoltes.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article