Notícia

Una exposició fotogràfica i pictòrica per visibilitzar les dones marineres

Es pot visitar fins al 27 de novembre a la Torre del Port de Cambrils

Patrimoni Immaterial
L'exposició mostra la tasca de les dones en el món pesquer
L'exposició mostra la tasca de les dones en el món pesquer | Aïda Sánchez

Amb el títol ‘Dones de la mar. Sal a les venes’, l’exposició vol retre homenatge, en forma de fotografies, dibuixos i pintures, a totes les dones d’abans i d’ara dedicades al sector de la mar, des de pescadores, patrones i marineres fins a remendadores, secretàries o dones i filles de pescadors. Ha estat impulsada per la pescadora rapitenca Maribel Cera, i ha comptat amb la col·laboració de diversos artistes d’arreu de Catalunya.

Abans les dones s’encarregaven de cosir i reparar les xarxes, ajudaven a la família, portaven la paperassa, anaven a vendre el peix..., feines poc reconegudes i poc valorades però imprescindibles perquè els homes poguessin sortir a pescar, explica Maribel Cera. “L’exposició vol mostrar tot aquest treball que feien les dones i que ens van obrir les portes a les dones actuals. Hem d’explicar les seves històries, perquè elles ja no les poden explicar”.

Aquest propòsit és el que va moure Maribel Cera, durant el seu mandat com a presidenta de l’Associació Catalana de Dones de la Mar, a recollir fotografies de la seva família i de comunitats pesqueres d’arreu de Catalunya. En total va reunir unes tres-centes fotos. I després va convèncer dues associacions d’artistes, E&S Ebre i Segre i Urban sketchers Terres de l’Ebre, per transformar aquelles imatges en dibuixos, pintures i aquarel·les.

El resultat són més de seixanta obres que retraten dones que vivien i viuen de la mar. Moltes representen les dones a les platges o al port cosint les en les xarxes i venent el peix a les llotges, però també mariscant i pescant o com a patrones de vaixells. Són paisatges de tot el litoral català, des de Tarragona, Alcanar, Cambrils, fins a Port de la Selva o L’Escala. L’exposició es completa amb un conjunt d’imatges d’attrezzo amb les dones de protagonistes que, s’han exposat simulant roba estesa en tres fileres (anys 30-40, anys 70-80, i l’actualitat).

L’exposició, que es va presentar l'any passat al Museu de la Mar de l’Ebre a la Ràpita, aterra ara a Cambrils, on es pot visitar fins al 27 de novembre (en caps de setmana) a la Torre del Port, del Museu d’Història de la ciutat.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article