Notícia

La cultura del poble gitano, als ateneus

Fins al 29 de novembre, 14 ateneus del país acullen el cicle Amen Sam, amb xerrades, activitats i concerts per endinsar-se en aquesta cultura

Associacionisme
Rumba catalana amb Els 4 de la cera, amb l'Ateneu Santcugatenc
Rumba catalana amb Els 4 de la cera, amb l'Ateneu Santcugatenc

Concerts; tallers de percussió flamenca, de rumba catalana i de cuina; exposicions, cinefòrums i xerrades, un llarg etcètera de propostes que acolliran diversos ateneus del país i que tenen per objectiu endinsar-nos en la cultura del poble gitano. Es tracta de la segona edició del cicle Amen Sam (Nosaltres som en llengua romaní) sobre cultura del poble gitano, un projecte comunitari organitzat per la Federació d’Ateneus de Catalunya (FAC) amb la col·laboració de la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya (FAGiC) i el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, que s’allargarà fins el proper 29 de novembre.

També hi haurà cinefòrums i xerrades sobre Porrajmos (l’holocaust gitano); xerrades sobre la dona gitana i el feminisme romaní, i una exposició que tracta diversos aspectes del poble gitano, com la seva història, el seus símbols, l’idioma, l’art, la música l’educació, la discriminació i les persones gitanes conegudes.

14 ateneus faran de seu de les activitats que tracten diversos aspectes del poble gitano, com la seva història, el seus símbols, l’idioma, l’art, la música l’educació, la discriminació i les persones gitanes conegudes. És, de fet, una oportunitat per reconstruir l’imaginari social d’un poble estereotipat des del segle XVI. I en aquest sentit, la Federació d’Ateneus de Catalunya vol contribuir a superar els estereotips que la societat occidental ha anat construint al voltant del poble gitano, integrant-los a la vida quotidiana de l’ateneisme i, per tant, de l’associacionisme català.

Els ateneus que participen en aquest projecte són: l’Associació Cultural Plataforma Odèon de Canet de Mar, l’Ateneu Cultural de Guissona, l’Ateneu Popular Garriguenc, l’Ateneu Popular de Ponent, l’Ateneu Santcugatenc, el Centre Cultural Sant Vicenç de Sarrià, el Centre Moral i Instructiu de Gràcia, el Cercle de Belles Arts de Lleida, l’Espluga Viva d’Esplugues de Llobregat, la Lliga de Capellades, l’Orfeó Lleidatà, la Societat el Casino de Sant Andreu de la Barca, la Societat Cultural i Esportiva La Lira del barri de Sant Andreu de Barcelona, i la Societat Cultural Sant Jaume de Premià de Dalt.

Consulteu aquí el CALENDARI AMEN SAM 2022

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article