Notícia

Els exilis contemporanis, a debat en el XIII Congrés de la Coordinadora de Centres d’Estudis

Obertes les inscripcions a la trobada, que tindrà lloc del 4 al 6 de novembre al Museu de l’Exili de la Jonquera

Reflexió
El Museu Memorial de l’Exili a La Jonquera
El Museu Memorial de l’Exili a La Jonquera

Les instal·lacions del Museu Memorial de l’Exili (MUME), que recorden el drama de la fugida de prop de mig milió d’exiliats en els darrers dies de la Guerra Civil, acolliran el primer cap de setmana de novembre el XIII Congrés de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana. La trobada vol reflexionar sobre les dimensions i repercussions d’aquell exili, però també dels que hi van haver abans i després, per constatar que els exilis no són fenòmens marginals sinó constants a la nostra història contemporània. El programa oferirà una vintena de ponències, presentacions, relatories i taules de debat al voltant de tres eixos, i reunirà historiadors, investigadors i altres experts.

La inauguració serà el divendres 4 a la tarda amb una ponència sobre la recerca local i l’exili de 1939, a càrrec de l’exdirector del Memorial Democràtic Jordi Font, l’historiador i arxiver Jordi Gaitx i Miquel Serrano, del MUME. Ells donaran pas al primer eix en què s’ha estructurat el congrés, dedicat precisament als exilis des del prisma dels estudis locals. Es podran conèixer estudis sobre l’exili de 1938 al Pallars Sobirà, l’experiència dels garrotxins als camps nazis o l’emigració republicana de 1939 del Baix Llobregat. A més, es  presentarà el llibre Joan Sauret, tasca i esperança, amb què l’historiador Àlvar Llobet ha volgut vol recuperar la figura oblidada i maltractada del periodista i polític republicà, qui va ser secretari general d’ERC durant 22 anys de l’exili.

La primera part de dissabte es dedicarà al segon bloc, dedicat als exilis polítics i culturals: analitzarà les iniciatives que van impulsar i com van ser cabdals en els desenvolupaments dels esdeveniments a l’interior. La investigadora de la UB Gemma Caballer, autora de la recerca sobre Josep Maria Trias i Peitx, considerat el ‘Schindler català’, parlarà sobre èxode i solidaritat a França, mentre que Marc Andreu i Juanma García, de la Fundació Cipriano García – Arxiu Històric de Comissions Obreres de Catalunya, reflexionaran sobre els exilis de l’antifranquisme (1963-1980): polítics, sindicalistes, activistes i religiosos’.

El tercer àmbit se centrarà en la memòria, vestigis i oblits: com s’ha preservat, quin paper han tingut els testimonis personals i les entitats, quins llocs de l’exili queden i com es poden recuperar. S’analitzaran els exilis de la guerra de Franco a les Illes Balears o l’exili cultural republicà a Mèxic.

Agustí Alcoberro, historiador de la Universitat de Barcelona, i exdirector del Museu d’Història de Catalunya, reflexionarà sobre l'exili com a constant històrica dels Països Catalans en la conferència de cloenda, abans de la presentació de les conclusions. Diumenge els participants podran visitar diversos espais de la memòria de la Catalunya Nord.

Les inscripcions ja s’ha obert i es poden fer a través del formulari del web del CCEPC. Podeu consultar el programa complet en aquest enllaç.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article