Notícia

Cultura popular en la Festa Major de Sant Bartomeu a Igualada

La FESTHI participa en una quinzena d’activitats

Festes i festivals
Sant Bartomeu, patró d'Igualada
Sant Bartomeu, patró d'Igualada

Des de 2011, la Federació del Seguici Tradicional Històric d’Igualada treballa per recuperar el patrimoni tradicional de la capital de l’Anoia, i específicament de la seva Festa Major, que aquest any se celebrarà del 22 al 29 d’agost. Uns esforços que s’han concentrat en reivindicar la importància de Sant Bartomeu, patró de la ciutat, com a protagonista de la festa.

El gruix de la celebració començarà el 23 d’agost, vigília de Sant Bartomeu. L’arcàngel Sant Miquel, acompanyat dels seus diables, farà el lliurament del foc a Els Voladors, trabucaires d’Igualada, que seran els encarregats d’oficialitzar l’inici de la Festa Major amb una tronada a la rambla de Sant Isidre (12.00 h). A continuació, es procedirà al trasllat de Sant Bartomeu des de l’església del Roser fins a la basílica de Santa Maria, amb una àmplia representació de les entitats de cultura popular igualadines, la corporació municipal i les autoritats.

Al vespre, el programa continuarà amb les vespres en honor a Sant Bartomeu i el toc del tabal (19.00 h), els versots i ball parlat a càrrec del Ball de Sant Miquel i els Diables (20.00 h) i de La Passacalle (21.00 h), una de les activitats més populars de la festa major. El recorregut, amb inici i final a la plaça de l’Ajuntament, s’allargarà fins a la una de la matinada. Enguany s’homenatjaran l’alcalde i el regidor de Promoció Cultural de la ciutat, així com els portants d’Honor de Sant Bartomeu i les juntes directives de l’Ateneu Igualada i del Casal Popular el Foment, l’associació juvenil la Collonada, i l’Antic Gremi de Traginers d’Igualada, que enguany celebrarà el bicentenari de la seva constitució.

Dimecres 24, la Diana s’ocuparà d’anunciar a tots els igualadins la diada de Sant Bartomeu. Des de les vuit del matí, les entitats de cultura popular es desplaçaran fins a la plaça de l’Ajuntament des de cinc punts de la ciutat: l’església del Roser, l’ermita de Sant Jaume Sesoliveres; la plaça de Sant Crist; i des del carrer Pere Puig Quintana; i des de l’església de la Verge de Montserrat. A la tarda, la Basílica de Santa Maria acollirà la missa festiva en honor del patró (18.00 h).

Els actes de lloança a Sant Bartomeu acabaran el 28 d’agost amb una cercavila d’anada a ofici (9.30 h), el retorn de la seva figura a l’església del Roser (18.30 h) i les actuacions de lluïment i balls parlats que tindran lloc a la plaça de Pius XII (20.00 h), amb la participació del Ball de Bastons d’Igualada, el Ball de Gitanes, el Ball de Cercolets, els Gegants Vells i el Ball de Pastorets.

 

24. Festa Grossa

Per celebrar el desè aniversari de l’entitat (2021), la FESTHI va elaborar l’exposició 24. Grossa festa, que desitja oferir un recorregut per les interioritats de la diada de Sant Bartomeu. Es podrà visitar a la Sala Municipal d’Exposicions des del 23 d’agost (11.00 h – hora de la inauguració) fins a l’11 de setembre.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article