Notícia

La XVII Trobada del Grup d’Estudis Etnopoètics escalfa motors

Serà a Menorca el 4 i 5 de novembre, dedicada a l'obra del Cançoner Popular de Catalunya

Música tradicional
Joan Tomàs i Parés recollint les melodies del flabiolaire Bonaventura Gili Reig (a) Ventura, Viladrau 2/10/1927. Missió núm. 28 de l’OCPC.
Joan Tomàs i Parés recollint les melodies del flabiolaire Bonaventura Gili Reig (a) Ventura, Viladrau 2/10/1927. Missió núm. 28 de l’OCPC. | Restauració fotogràfica: Enric Planas. Arxiu de l’OCPC. ©Abadia de Montserrat

El 6 de gener de 1922 es va inaugurar al Palau de la Música Catalana la primera sessió del Cançoner Popular de Catalunya. El mecenes cultural Rafael Patxot havia proposat a les entitats especialitzades en estudis folklòrics, reunits a l’Orfeó Català, el projecte de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya. Els va reptar a “fer un corpus musical de totes les cançons populars nostres: les que ja són publicades; les moltes que hi ha recollides, emperò romanen inèdites; les que encara ignorem, per mor que vaguen esquerpes per les nostres contrades, on caldrà sobtar-les” (carta de Rafael Patxot a l’Orfeó Català). I a més de les cançons, va demanar aplegar danses, entremesos, rondalles, llegendes, refranys, jocs i instruments de música d’arreu del país.

D’aleshores ençà, el Cançoner ha estat raó d’estudi constant. Un exemple és la Trobada del Grup d’Estudis Etnopoètics de la Societat Catalana de Llengua i Literatura, que aquest 2022 arriba a la XVII edició. Se celebrarà a Menorca entre el 4 i el 5 de novembre amb el títol L’Obra del Cançoner Popular de Catalunya (1922-2022). Homenatge a Josep Massot i Muntaner i Joan F. López Casasnovas.

En aquest sentit, s’obre la inscripció per a les comunicacions, que poden tractar sobre l’obra del Cançoner o sobre qualsevol altre aspecte del folklore que es vinculi a les línies d’estudi sobre folklorística de Josep Massot i Joan F. López Casasnovas. Cal adreçar un correu electrònic a c.valriu@uib.cat abans del 30 de setembre.

De fet, ja es coneixen detalls del programa. Arrencarà a les 10 h amb una conferència sobre el futur de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya a càrrec de Jaume Ayats, comissari de l’Any Cançoner Popular de Catalunya. Després serà la primera sessió de comunicacions, i havent dinat, la segona. Al vespre hi ha visita guiada a l’exposició L’Obra del Cançoner Popular de Catalunya (1922-2022). L’endemà continuen les sessions de comunicacions i després de dinar, passejada per Mao per conèixer la seva història i literatura.

 

 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article