Notícia

Sentiment agredolç dels ateneus amb la llei espanyola de memòria democràtica

La Federació d’Ateneus de Catalunya considera que és ambigua amb la restitució dels béns espoliats pel franquisme

Associacionisme
La llei no concreta com es podrà reclamar el patrimoni espoliat, si bé obre la porta als processos judicials
La llei no concreta com es podrà reclamar el patrimoni espoliat, si bé obre la porta als processos judicials

298 propietats, corresponents a 232 ateneus, van patir la requisa abans d'acabar la Guerra Civil. Retornar aquest patrimoni a les entitats espoliades o als descendents que es fessin càrrec dels ateneus era i és el gran repte de la Federació d'Ateneus de Catalunya, que va impulsar una esmena d'addició a la Llei de Memòria Democràtica al Congrés espanyol per tal de reclamar la devolució dels béns i drets confiscats als ateneus pel franquisme.

Ara, amb la llei ja aprovada, els ateneus tenen un sentiment agredolç. “La Llei de Memòria Democràtica aprovada pel Congrés ahir no ens satisfà perquè, tot i incloure algunes de les reclamacions que fem des de la Federació, el resultat final és una llei excessivament ambigua a l’hora de referir-se al retorn dels béns espoliats pel franquisme”, explica el president de la Federació d’Ateneus, Pep Morella,

La FAC troba a faltar una menció explícita a la restitució, per part de l’Estat, dels béns immobles i drets de contingut patrimonial confiscats pel règim franquista als titulars els ateneus i cooperatives, que de fet, és el moll de l’os de l’esmena d’addició presentada.

I si bé la nova llei obre les portes als ateneus per reclamar el patrimoni espoliat via judicial, inclosa la possibilitat de fer una auditoria dels béns i drets confiscats durant la Guerra Civil i la Dictadura, no es concreta com ni qui portarà a terme aquest estudi, ni s’especifica en cap lloc que, un cop inventariats, es restituiran els béns espoliats. Aquesta ambigüitat preocupa els ateneus.

Per altra banda, el nou marc legal no contempla que si els béns o drets espoliats no poden ser retornats totalment o parcialment, l’Estat compensi pecuniàriament el seu valor, tal com demanaven els ateneus.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article