Notícia

Reconeguda la figura dels trabucaires, galejadors i bandolers com a element festiu.

NOTÍCIES DES DE PRADA

Patrimoni Immaterial
Dins del marc de la Universitat Catalana d’Estiu a Prada de Conflent, la Coordinadora de Trabucaires de Catalunya ha anunciat que les activitats trabucaires s’han inscrit en el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya, segons resolució del 15 de juny del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

La Coordinadora de Trabucaires de Catalunya, entitat que engloba 43 colles de trabucaires, bandolers i galejadors, ha anunciat en la presentació de la ponència “Els trabucaires i l’associacionisme”, en el marc de l'edició de la Universitat Catalana d’Estiu d'enguany, que un cop atesos els articles corresponents del Decret 389/2006, les festes protagonitzades per aquests grups siguin considerades elements festius que s’han d'incloure al Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya.

Amb aquest fet rellevant, se supera la crisi sorgida entre el desembre del 2010 i principis d’aquest any, amb informes negatius de la Guàrdia Civil pels quals no es considerava les actuacions dels trabucaires com a festes tradicionals i de cultura popular i se'n van impedir les actuacions a les poblacions de Castellar del Riu i Sant Hipòlit de Voltregà. En aquells moments els informes de la Guàrdia Civil eren perceptius i concloents per a emetre l’autorització de la Delegació del Govern de Madrid. El contrasentit sorgia quan aquesta institució havia de resoldre si la petició d’actuació encaixava en la seva interpretació de festa popular tradicional, pel sol fet que aquesta mena de celebracions no estaven incloses en el Catàleg del Patromoni Festiu de Catalunya.

La situació es va superar en una reunió entre el delegat del Govern, Joan Rangel, i la Subdelegada del Govern a Barcelona, Montserrat Garcia, els presidents de l’Ens de Comunicació Associativa, Antoni Carné i de la Coordinadora de Trabucaires de Catalunya, Antoni Moliné, amb la redacció d’un document per a la tramitació de permisos incorporant facilitats en les sol·licituds i garantint la seguretat tant per aquells que realitzen l’activitat com per als espectadors.
 

Comentaris

Antoni Barcelona
4.Vui manifestar la meva satisfacció perque en el marc de la Universitst d´Estiu, em pogut anunciar que som PATRIMONI CULTURAL DE LA GENERALIT, que la nostra activitat cultural té un reconeixamnet , que ho podrem deixar per els que venen.

La nostre coordinadora es mou en valors del compromís solidaritat, tolernacia i d´estimar el pais, per aixo els lligams son forts d´amistat , algú diria cohesió social, recordeu que parlem catala de tres maneras diferents.

Vui recordar Castellar del Riu, La Gleba, i altres moments de compromis, que em resolt amb inteligencia i pensant en la cultura, pro també hem estat escoltats i atesos per gent que estima el moviment associatiu com l´Ens de Comunicació,i el Departamnet de Cultura.

No oblidem els companys que han traballat amb illusió.

Visca Catalunya, els Trabucaires i la pólvora

Toni MOliné
Antoni Barcelona
3.
Hola:
Crec que et falta informació, i ara que ha passat el temps potser podriem agrair a els companys que van donar la cara per tots nosaltres en una situació d´inserteza.

Primer cal dir que la movilitzacio mediatica va començar divendres ( dia de la denegació del permis i dissabte) dons sabien que ho denegarian per converses anteriors. En un comunicat conjunt, etablin el lema " la Guradia Civil determina el que es cultura", i clarifican les dues lineas de treball, Ommiun i Ens de comunicaió, fen arrivar el manifest i preparant TV3.Els companys van estar a Valls al matí i a la tarde a la Gleba.Va ser una operació conjunta,No es el fruit de l´oporunisme sino de donar la cara
De tot aquesta stuació es va resoldre PER TOTS ELS TRABUCAIRES el permís a la Delegació de Govern, i posteriorment la declaració de Patrimoni Cultual de la Generalitat.
Estic segur que puc ampliar en més informació,pro cal fer justicia a els companys que han participat de forma anónima,per tal de posar el món Trabucaire en el seu lloc.
Com sempre,une abraçade a el companys de Ripollet, també en la vostre experiencia em aprés tots.

Salud i pólvora
Toni Moliné
Joan Noguera i Segura L' Hospitalet
2.

Com a director del programa LA NOSTRA FESTA DE rÀDIO l' hOSPITALET, QUE ES REALITZA EN DIRECTA ELS DIUMENGES AL MATI DE 9 A 2/4 DE 12, I QUE CADA SEGON DIUMENGE DE MES DEDIQUEM UNA HORA A PARLAR AMB LES COLLES DE TRABUCAIRES,
VULL FELICITAR A LA COORDINADORA DE COLLES DE TRABUCAIRES DE CATALUNYA I AL RESTA DE COLLES DE TRABUCAIRE PER LA DIFUSIÓ DE LA CULTURA POPULAR CATALANA ARREU DE CATALUNYA. FELICITATS


Josep Rifer RIPOLLET
1.
Hola Trabucaires:
Com president de la colla de trabucaires de Ripollet,ting l'obligació de fer una rectificació a la noticia,tal com ja vaig fer a la assemblea de Trabucaires.

La crisis de denegacions no va comensar al desembre del 2010,si no a l'octubre quant a Ripollet ens vàren prohibir cel.lebrar el nostre aniversari.

-Segons els "experts" ho vàrem fer tot el malament que es podia fer al demanar els permissos.

Pero "oficialment" nomes hi va haber problemes quant la coordinadora(Omnium,Miquelets,etc) hi van esta involucrats

Potser que escoltem mes a les colles i no pensem que els que tenim la representació som els principals.

Fins aviat
Salud i pòlvora

Comenta aquest article