Notícia

Sabadell recupera 400 anys després la Mulassa i Cavallets Cotoners

Les figures se sumaran a les del Lleó, la Víbria i l’Àliga, creades durant la pandèmia

Bestiari i Imatgeria
Els Cavallets Cotoners i la Mulassa es presentaran al públic el diumenge 31 de juliol
Els Cavallets Cotoners i la Mulassa es presentaran al públic el diumenge 31 de juliol | Esbart Sabadell Dansaire

El diumenge 31 de juliol, Sabadell presentarà dues noves incorporacions al seu Seguici Festiu: la Mulassa, impulsada per l’Associació Amics Encultura’t i construïda per Ramon Aumedes, i el grup de vuit Cavallets Cotoners de l’Esbart Sabadell Dansaire, fets per Anna Sínia. L’estrena serà en una festa, amb balls a la plaça de l’Ajuntament i cercavila, en què participaran altres figures padrines i convidades.

Sobre la Mulassa i els Cavallets originals se sap que van existir a Sabadell en el segle XVII, en concret l’any 1619. També, que la Mulassa la portava Gremi de Paraires, i que aquest tenia com a principal referent el mateix gremi de la ciutat comtal, mentre que els cavallets pertanyien als cotoners. No se sap més. Però aquesta informació ha sigut suficient per tirar en marxa la recuperació de les dues figures històriques, quatre-cents anys després.

En el cas de la Mulassa, la recuperació ha anat a càrrec de l’Associació Amics Encultura’t, qui ha encarregat la peça al constructor Ramon Aumedes, del Taller Sarandaca de Granollers. David Hidalgo, cap de colla de l’entitat, no ha volgut desvetllar les característiques de la figura, però ha avançat que s’ha optat per un estil realista i davant la manca d’informació s’ha fet una recreació lliure, “seguint el model de les mulasses que tenim al país”.

La Mulassa serà una figura polivalent, que en algunes ocasions serà una bèstia de protocol i en d’altres es convertirà en una bèstia de correfoc llençant pirotècnia. Tindrà música pròpia, composta pel cervellonenc Xavier Muixench (també autor de la melodia del Lleó de Sabadell) i ball protocol·lari, ideat pels membres d’Encultura’t. Part del seu finançament (i arran el retard en el pagament de les subvencions municipals), s’ha aconseguit a través d’una campanya de micromecenatge, que ha aportat 20% del cost final. Tots els mecenes que hi han participat veuran el seu nom gravat en una placa que portarà la bèstia al seu interior.

Pel que fa als Cavallets Cotoners, es tracta de vuit figures de medul·la de vímet fetes per la cistellera de Vimbodí i Poblet Anna Sínia. Impulsats per l’Esbart Sabadell Dansaire (també amb micromecenatge), formaran part dels Cavallets de Sabadell dins del Seguici Festiu i participaran dins les activitats de l’esbart.

La presentació de les figures serà diumenge, a les 18.30 h a la plaça Sant Roc i en l'acte participaran les padrines de la Mulassa de Sabadell (la Mulassa de Barcelona i l’Haca Traca Almalafa de Castelló) així com la Mulassa de Mataró. Acompanyant els Cavallets, estaran els Cavallets Cotoners de Barcelona i del Ball de Cotonines de Vilafranca del Penedès. Qui tampoc faltarà és el Lleó de Sabadell.

La recuperació d’aquestes figures forma part del projecte del Seguici Festiu de Sabadell, que van iniciar fa dos anys Encultura’t i els Geganters i Grallers de Gràcia i al qual es van sumar altres entitats. “L’any passat per la festa major, tot i la Covid-19 i les restriccions, vam poder fer una petita estrena del Seguici, constituït pel Lleó, la Víbria i l’Àliga, que fins llavors no existien a la ciutat”, explica David Hidalgo. Aprofitant aquest impuls, Encultura’t i els Esbarts Dansaires van decidir “llançar-se a la piscina” i emprendre la construcció de les noves figures. El Seguici Festiu al complet es podrà veure a la festa major de setembre.     

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article