Notícia

La cultura popular, protagonista de la primera Refesta del Camí Ignasià de Manresa

Serà el 23 de juliol i recordarà les festes de canonització Sant Ignasi fa 400 anys a la ciutat

Festes i festivals
La festa inclourà imatgeria festiva, cercaviles, dansa, música, circ, castellers, etc.
La festa inclourà imatgeria festiva, cercaviles, dansa, música, circ, castellers, etc. | Manresa 2022

El pròxim dissabte Manresa estrena la Refesta del Camí Ignasià, una celebració inspirada en les festes de canonització de Sant Ignasi i que, com aquella, vol donar un paper central a la cultura popular i la participació ciutadana. L’esdeveniment oferirà, a la zona del Centre Històric i al voltant del Pont Vell, espectacles de dansa, imatgeria festiva, circ, música, castells, etc., des de la tarda fins a la matinada.

L’any 1622 les festes en honor al jesuïta van durar dies i no es va reparar en despeses: processons, música, dansa a les places, certamen poètic, pirotècnia, i fins i tot “una font que rajava vi tot el dia”, explica Ivan Padilla, coordinador del programa. Eren unes festes que van implicar molta gent del poble i molts elements de cultura popular. “Ara amb la Refesta hem volgut concentrar-ho tot en un sol dia, en set o vuit hores, i recuperar aquell esperit de participació i esperit festiu en clau contemporània”.

Quatre estrenes

El programa s’iniciarà a la Plana de l’Om i a la plaça dels Drets amb unes trabucades i dues cercaviles amb l’Àliga, els Gegants, la Víbria, el Drac, la Mulassa, els tabalers i els tabalons, que es trobaran a la plaça Major, on tot seguit tindrà lloc l’espectacle Transformacions. Es tracta d’un muntatge de dansa d’arrel tradicional, creat expressament per a l’ocasió, i que per primera vegada ha unit els tres esbarts principals de la ciutat (l’Esbart Manresà de l’Agrupació Cultural del Bages, el Casal Cultural Dansaires Manresans i el Grup de Dansa Cor de Catalunya) en una creació conjunta amb el leitmotiv de la transformació individual i col·lectiva de la ciutat.

Al Parc de la Seu es faran les Ballades de Sant Ignasi, amb el públic podrà gaudir de la segona de les estrenes: el ball i la música de la Mulassa, una figura de foc que ja estava referenciada en les festes de 1622.

La festa sortirà després fora muralla i baixarà al Pont Vell, “en el punt d’entrada del camí Ignasià”, on es farà l’espectacle El circ de l'home del sac, ideat per a La Refesta per LaCrica, amb equilibris, malabars, teles, trapezi i música, i després un muntatge de llum, mapping i làsers, Camí de llum i foc, a càrrec de Gerard 3D i Discmusic amb la música, també escrita expressament, pel compositor sallentí Carles Cases. Dins aquest acte estava previst un piromusical, que s’ha ajornat per a una nova data davant l’elevat risc d’incendi forestal

La Refesta s’acabarà amb un gran concert festiu, protagonitzat per Roba Estesa i Strombers, que es farà en un escenari que també s’estrena per a l’ocasió: el Passeig del Riu.

A l’esdeveniment s’espera participació de més de 200 persones vinculades a les principals entitats de cultura popular i tradicional de Manresa: a més dels citats esbarts, també la Colla Castellera Tirallongues, els Geganters de Manresa, La Crica i Xàldiga.

La Refesta del Camí Ignasià, que forma part del projecte Manresa 2022, que celebra els 500 anys de l’estada d’Ignasi de Loiola a Manresa. Ivan Padilla, que coordina també aquest projecte, explica que la voluntat és que aquesta celebració no sigui un fet aïllat sinó que tingui continuïtat, “potser no cada any i tampoc en el mateix format perquè implica molta gent, però sí que pugui formar part periòdicament del calendari festiu de la ciutat”.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article