Notícia

La filla del Carmesí

NOTÍCIES DES DE PRADA

Patrimoni Immaterial
El 18 d’agost el Grup Teatral Margarida Xirgu, de l’Ateneu de Cultura Popular de l’Hospitalet, va fer una lectura dramatitzada de l’obra “La filla del Carmesí”, de Josep Maria de Sagarra, a l’amfiteatre de l'UCE. Una obra emblemàtica del teatre català. És la història de la Carmesina, que va ser instrument i víctima de la juguesca d’una colla de brètols, a mans d’un hereu molt adinerat. És una forma més de les utilitzades per l’autor per a explicar com s’utilitza el poder per a conservar els privilegis socials, manipular i utilitzar en benefici propi. En Guillem, l’hereu, fa ús i abús de la seva autoritat, que ostenta per dret de naixença i l’exerceix senzillament perquè li agrada. Té una posició econòmica, tothom ho sap, i qui paga mana!

La seva prepotència es manifesta cap a tot i tothom i el més rellevant en l’obra és la concreció vers la dona. La violència de gènere es fa present en tots els aspectes, i no només per part dels homes, sinó també amb participació i la connivència de les pròpies dones.
En Sagarra posa a la Carmesina al cor del conflicte però amb un tret substancial: el mal només es pot vèncer amb el bé, donant la volta als valors i atorgant a la noia una personalitat pura que coneix molt bé la solidaritat, l’acolliment, el respecte vers el proïsme.

De fet, és una confrontació de valors de la societat que els nou actors del grup de l’Hospitalet va saber interpretar molt professionalment davant d’un públic molt nombrós, atent, pendent de la situació i que va saber agrair l’esforç manifest del grup per traspassar el llindar de la lectura en moments que necessitaven una escenificació totalment dramàtica d'un tema que, malgrat els anys, encara demostra que l’obra de Sagarra segueix plena de l’encant que apassionava el públic del segle passat.

Els actors demanaven que el públic es deixés portar per la fantasia del poema i que escoltés la representació com si fos una rondalla, i alhora, sobretot, que entrés en el seu contingut melodramàtic. Davant l’actuació notable del Grup Teatral Margarida Xirgu de l’Ateneu de Cultura Popular de l’Hospitalet als assistents no els va ser gens difícil d'entendre el missatge de Sagarra ni de compartir el gaudi de la degustació de l'obra .
 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article