Notícia

El carrer i la participació ciutadana, claus a la 25a edició de Fira Mediterrània

Se celebrarà a Manresa del 6 al 9 d’octubre i oferirà 70 espectacles de música, dansa, arts escèniques i cultura popular

Festes i festivals
Foto de grup de la Fira Mediterrània de Manresa en la presentació del programa
Foto de grup de la Fira Mediterrània de Manresa en la presentació del programa

Després de dues edicions anteriors marcades per la pandèmia, enguany la Fira Mediterrània encara la 25a edició apostant per la participació ciutadana i la festa al carrer. Amb aquest objectiu, la Fira generarà espais per cantar i ballar, contextos que propiciïn accions festives de forma espontània i participativa. El programa presenta 70 espectacles, 50 d’ells estrena, i on destaquen noms com  Pep Gimeno ‘Botifarra’, Marala, Joana Gomila, Israel Galván, l’Esbart Manresà, l’Escolania de Montserrat o l’OMAC Juvenil.

L’espectacle El Pou de la gallina, de la Cia Voël amb la colla castellera Tirallongues de Manresa, inaugurarà la Fira el 6 d’octubre des de la plaça Major. El muntatge, que revisa la llegenda manresana des del llenguatge contemporani i combina circ, música i cultura popular, serveix com a declaració d’intencions d’aquesta edició especial, que  reivindica la recuperació del carrer i el fet comunitari, i aposta pels maridatges entre creadors contemporanis i associacions de la cultura popular. L’espectacle, a més, connecta directament amb la celebració de Manresa 2022, que commemora els 500 anys de l’estada de Sant Ignasi de Loiola a la capital del Bages.  

Jordi Fosas, director artístic de Fira, va presentar dimarts la programació des del Conservatori Municipal de Música de Manresa, acompanyat per Adelaida Moya (directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, l’alcalde de Manresa, Marc Aloy, la regidora de Cultura de l’Ajuntament, Anna Crespo, i alguns dels artistes participants.

Es tracta d’un programa ambiciós, que oferirà 70 propostes dins de la programació oficial, de les quals 50 són d’estrena, i que girarà de nou en tres grans eixos. El primer, mirades a l’arrel des del món contemporani, amb diàlegs i maridatges entre creadors contemporanis i associacions de cultura popular: a més del treball conjunt de Cia Voël i els Tirallongues de Manresa de la inauguració, també veurem les cola·laboracions d’Israel Galván amb l’Escolania de Montserrat, o Pep Gimeno 'Botifarra' amb la Unió Musical del Bages, entre d’altres.

El segon eix, protagonisme als joves artistes, es fa palés amb noms com Júlia Colom, Mar Grimalt, Marala, Adrián Vega, Pere Seda, Clàudia Serrahima i Àfrica Llorens, entre altres. Mentre que el tercer bloc analitzarà com avui la tradició travessa i impregna (o pot impregnar) la creació artística i la programació cultural.

En la presentació, Fosas va destacar també els dos projectes que s’han posat en marxa en les dues edicions de pandèmia: l’Obrador d’arrel i el Pla d’Impuls a la dansa d’arrel, que busquen que el certamen no sigui només “un aparador de quatre dies”, sinó “una fira que provoca, que genera i potencia la creació artística”.

Vuit itineraris

Tot el programa s’estructura en vuit itineraris: novetats de l’escena catalana d’arrel, músiques mediterrànies del món, experimentació i l’electrònica, més enllà de la Mediterrània, dansa, teatre i circ, propostes familiars i finalment cultura popular i ciutat, una nova proposta que convidarà a descobrir, a partir d’entitats manresanes, la cultura popular d’arreu del país, com la Diada Castellera, amb els Tirallongues de Manresa, els Minyons de Terrassa i els Castellers de Lleida, i la Trobada de Bestiari de foc.

A més, el programa donarà un protagonisme especial a l’Obra del Cançoner Popular, aprofitant la celebració del seu centenari. Es concretarà en dos projectes: Les eines, del Cor Jove Amics de la Unió de Granollers, un testimoni de les melodies que sonaven durant les jornades de treball al camp a principis del segle XX, i Solc, de l’Esbart Ciutat Comtal i Arnau Obiols, sota la mirada de Roberto Olivan, que se centra en les figures dels missioners i missioneres que es van encarregar de fer el treball de recerca de l’Obra.

La cloenda es farà amb l’espectacle Narro, una exploració sonora a càrrec de Pau Benítez, flabiolaire que beu de la tradició, i Joan Cot, compositor de música electrònica. La proposta s’ha plantejat com un diàleg sonor a tres bandes –tradició, contemporaneïtat i la ciutat de Manresa– que s’enregistrarà durant els quatre dies de Fira i es compartirà amb tothom com un regal d’aquesta edició especial de la Fira.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article