Notícia

El Ball de Diables de Vilanova i la Geltrú celebra els 75 anys de la seva recuperació

Els correfocs tornen a les festes majors aquest estiu

Diables i dimonis
El Ball de Diables de Vilanova i la Geltrú farà una cercavila commemorativa el 23 de juliol
El Ball de Diables de Vilanova i la Geltrú farà una cercavila commemorativa el 23 de juliol

A la festa major de Vilanova i la Geltrú de l’any 1947 un grup de socis del Foment Vilanoví recuperava el seu Ball de Diables, després d’anys sense sortir. Ara l’entitat celebra el 75è aniversari d’aquest esdeveniment amb un ampli programa d’activitats que vol posar en valor i recuperar el llegat de diables a la ciutat. Els principals actes, que s’allargaran fins a l’any vinent, són una cercavila commemorativa, una exposició i un documental.

El programa dels 75 anys del Ball de Diables de Vilanova tindrà un dels plats forts el dissabte 23 de juliol, amb la celebració d’una cercavila commemorativa en què es podran veure tots els vestits històrics: els originals, pintats per Enric Cristòfol Ricart, els d’Armand Cardona, Joaquim Budesca, Pep Duran i actuals, estrenats l’any 2016, obra d’Òscar Estruga.

A més, s’ha fet un recull dels versots característics de diferents festes majors, que llegiran els mateixos diables que els van llegir en el seu moment. El responsable de la comissió del 75è aniversari, Armand Múrcia, explica que l’acte reunirà “tots els diables que han passat per l’entitat aquests anys, hi haurà gent de 18 anys fins als 70. Aquest aniversari l’hem enfocat per al poble però també pensant en les persones –també portants i membres de l’entitat– que han fet possible arribar fins aquí”.

El següent acte serà el 5 d’agost, per la festa major, participant en l’anada d’ofici i l’ofrena, amb els vestits de Ricart, acompanyats per la Mulassa, que també celebra 75 anys de la seva recuperació. En aquest sentit, també és prevista la col·locació d'una placa commemorativa a la porta del Foment Vilanoví, recordant que els diables van tornar a sortir d’aquest punt.

Amb la voluntat de recuperar el llegat dels Diables i potenciar la vessant artística, a la tardor es realitzarà un mural cooperatiu sobre la història dels diables, inspirant en una foto històrica d’una primera sortida de diables.

I durant el primer trimestre de l’any 2023 tindran lloc altres dos actes destacats. El primer, una exposició a la Sala, centrada en la part artística dels vestits, que permetrà conèixer detalls i curiositats poc conegudes dels vestits i dels artistes que els han pintat i el seu procés creatiu. I, paral·lelament, es presentarà un documental, que repassarà la història de l’entitat  a través de la mirada i les anècdotes de membres històrics del Ball. 

Tant l’exposició com l’audiovisual recolliran tots els actes que s’han fet durant aquest aniversari, que va començar al carnaval, amb la presentació de la Comparsa de Diables, model de diables vuitcentista de lliure participació que apareixia als Arrivos a la segona meitat del segle XIX.

Recuperació dels actes de foc

Més enllà d’aquesta celebració, per a les entitats associades a la Coordinadora de Balls Tradicionals de Catalunya (CBTC), aquesta temporada està marcada sobretot per la tornada a la normalitat. Armand Múrcia recorda que “l’any 2020 els diables no vam sortir, sí ho vam fer el 2021 però no era el mateix, ni recorregut era el mateix i tampoc el públic, que  estava assegut en cadires”, explica Múrcia. “Aquest any serà el primer que podrem fer un correfoc, per exemple, i interactuar amb les persones del públic, i per això hi ha moltes ganes”.

Així, aquesta setmana tornen els correfocs de la Festa del Quadre de Santa Rosalia, a Torredembarra (dijous 14 de juliol) i de la festa major de La Riera de Gaià (15 de juliol), que comptaran amb una àmplia representació de les colles de la Coordinadora.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article