Notícia

Arrenca el Festival de Música Antiga dels Pirineus, que s’estendrà a prop de quaranta municipis

Les Illes Balears, territori convidat d’un certamen que convida a descobrir el paisatge i el patrimoni romànic

Festes i festivals
Concert inaugural a la catedral de la Seu d'Urgell amb Musica Alchemica
Concert inaugural a la catedral de la Seu d'Urgell amb Musica Alchemica | Bisbat d'Urgell

La 11a edició del FeMAP ha arribat als Pirineus amb més propostes i més espais que mai. En total, i fins al 21 d’agost, seran 55 concerts repartits per escenaris emblemàtics de 38 municipis del Pirineu català i andorrà i de la Catalunya Nord. El festival defuig dels escenaris multitudinaris i aposta per apropar la música al públic amb formats reduïts i en espais singulars.

El FeMAP ha arrencat aquest cap de setmana precisament amb una proposta del país convidat: La Belleza, de Musica Alchemica i la violinista eivissenca Lina Tur Bonet, que van oferir tres funcions (divendres, dissabte i diumenge) a la catedral de la Seu d’Urgell, Arles i Puigcerdà, i un programa amb obres del primer barroc i sonates del compositor austríac von Biber.

Les Illes Balears estaran representades en el programa per dues propostes més. La primera la portarà l’Acadèmia 1830, orquestra i cor de Mallorca, que abordarà cantates de Bach els dies 8, 9 i 10 de juliol a Organyà, Ger i Pesillà de la Ribera. Mentre que el 23 de juliol a Ripoll i el 24 a Avià l’Orquestra de Cambra Illa de Menorca, dirigida per a l’ocasió per Dani Espasa, interpretarà obres del barroc italià.

La música balear és la principal novetat d’un festival que continua creixent i incorpora enguany cinc localitats: Banys d’Arles i Palaldà (Catalunya Nord), Ger (Cerdanya), Sant Feliu de Pallerols (Garrotxa), Coll de Nargó (Alt Urgell) i Gerri de la Sal (Pallars Sobirà). El cartell s’estira fins als 55 concerts i 21 grups i solistes de prestigi. Entre elles, destaquen  la recuperació de cançons tradicionals catalanes a càrrec del Canigó Ensemble, la Missa hispànica de l’Artean Ensemble, els motets de joventut de Tomás Luis de Victoria per part de Musica Reservata de Barcelona o el programa amb cançons folklòriques i gran part desconegudes de Beethoven que farà Kallias Ensemble.

En la recta final, es podrà escoltar Instruments per lloar Santa Maria, en què l’Ensemble Alfonsí interpretarà cantigas d’Alfons X amb 35 rèpliques d’instruments construïdes a partir de les miniatures que apareixen en manuscrits medievals.

Tancarà el festival l’Ensemble Lisboa 1740 i la Missa regalis, l’última obra del compositor i mestre de capella de la catedral de Barcelona Francesc Valls, qui la va dedicar al monarca portuguès Joan V de Portugal. La coproducció amb el Festival de Pasqua de Cervera, es podrà escoltar del 19 al 21 d’agost a Castell de Mur, Borén i Camprodon.

Música i patrimoni

A més de la música, un dels trets diferencials del festival són els mateixos escenaris que acullen els concerts: tant sales i ateneus com esglésies romàniques, santuaris, ermites, claustres i també refugis i llacs de muntanya, que posen en valor el patrimoni arquitectònic i natural del Pirineu. A més, les funcions es complementen amb itineraris de natura, i recorreguts pel centre històric dels municipis, les esglésies i altres espais emblemàtics. I en aquesta edició el públic podrà gaudir dels Concerts amb Gust, que inclouen amb el preu de l’entrada un tast de productes km 0. I és que pel seu director, Josep Maria Dutrèn, l’objectiu del  festival és anar “més enllà de la música” i “contribuir al desenvolupament, no només econòmic, del territori”.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article