Notícia

Ésdansa celebra els 40 anys recuperant la participació i els grups internacionals

Les Preses serà l’epicentre de la dansa d’arrel del 22 al 28 d’agost, i comptarà amb prop de 400 artistes

Esbarts dansairesFestes i festivals
Núria Feixas, directora de l’Ésdansa, va detallar el programa del festival
Núria Feixas, directora de l’Ésdansa, va detallar el programa del festival | ENS

L’Ésdansa torna aquest agost a la Garrotxa per fer valer quatre dècades del seu lema “ballant i fent ballar”. Consolidat com un dels festivals de dansa d’arrel de referència, el programa d’enguany aposta per la presència internacional –amb sis països convidats–, la creació i la participació del públic i sobretot pel retorn a la normalitat, després de dos anys difícils marcats per la pandèmia. Tornen activitats clàssiques com les Nits Ésdansa o la Festa al Parc i s’estrenen de noves, com l’Aplec i un vespre de tango, i destaquen noms com Laia Santanach, Lara Brown i Fenya Rai.

“Enguany recuperem les línies estratègiques del festival, sobretot la línia internacional i la participativa, que eren l’essència del festival i que en aquests dos anys havien quedat en res. És la millor celebració que podíem fer per aquests 40 anys”. Roger Casalprim, president del Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny, entitat organitzadora, destacava així  aquesta nova edició de l’Esdansa, que es va presentar dimecres al matí al Centre Artesà Tradicionàrius de Barcelona.

Casalprim va estar acompanyat de Carol Duran, directora del CAT; Antoni Herrera, subdirector general de Protecció i Promoció de la Cultura Popular i Tradicional; Albert Danés, regidor de Les Preses, i Núria Feixas, directora de l’Ésdansa. Ella va ser l’encarregada de detallar el programa, que inclou una àmplia varietat de propostes, tant en contingut i en format: espectacles de la tradició de l’esbart dansaire i altres de creació contemporània, aplecs, documentals, converses, tallers, etc., gran part amb l’alicient afegit de fer-se en l’entorn natural i a l’aire lliure.

En aquesta línia internacional, Argentina, República de Djibouti, Eslovàquia, Tahití, Mèxic i Panamà són els països convidats d’enguany, que participaran a tres dies de les Nits Ésdansa, un clàssic del festival que convida al públic a ballar i a experimentar els ritmes de les danses tradicionals dels països convidats. També estaran a la Festa al Parc (dissabte 27) i a l’espectacle Danses del món (dissabte 27 i diumenge 28), acompanyats per l’Esbart Marboleny.

Tancarà aquesta línia Vespre de Tango!, amb el Gran Ballet Argentino, el divendres 26 d’agost a la Plaça Major, “una de les propostes més singulars d’aquesta edició”, segons va destacar Núria Freixes.

El programa posa el focus en dos itineraris principals. Per una banda, el Pla d’impuls a la dansa d’arrel, on podrem veure alguns espectacles que reben suport a nivell de mentoratge artístic. Seran El cos que ens fa, de l’Esbart Sant Cugat, que proposa un recorregut per la dansa catalana, i Fiblades, un muntatge impulsat per tres esbarts –el Vila de Sallent, el Sant Jordi de Gironella i el Dansajove de Navàs, agrupats en la xarxa La Llançadera–, que té com eix vertebrador el seu patrimoni de tèxtil.

En el segon itinerari, Dansa i Paisatge, es presentarà l’espectacle itinerant de l’Esbart Sant Martí Fora N9U, un recorregut sobre l’aprenentatge, des de l’arrel a la terra. I també s’estrenarà una nova activitat a l’aire lliure, L’Aplec, on el públic acompanyarà una companyia internacional per la muntanya per gaudir d’un pícnic i dels espectacles.

Creació i divulgació

Les propostes de creació tornaran a tenir un pes important en el programa. Inclouran Tradere, una proposta de Laia Santanach que fusiona dansa contemporània i electrònica; Movimiento Involuntario, de Lara Brown, una reflexió sobre el folklore a partir de la jota, i Pyrene 430 d’Amaiur Luluaga, Clàudia Gomez, Iñaki Plaza i Alex Lopez, que no es va poder veure l’any passat degut a la pluja.

El programa divulgatiu oferirà una miscel·lània sobre Manuel Cubeles, per parlar de la seves facetes menys conegudes més enllà de la dansa; una xerrada sobre l’Obra del Cançoner Popular i els documentals Arrel i Cor de Vellut. També, sota el títol de ‘Parlem amb’, hi haurà converses disteses amb els artistes després dels espectacles.

El festival enguany incopora una nova proposta familiar, La Filomena se’n va al mercat amb els Ministrils del Raval, en què música i dansa tradicional i alimentació van de bracet. El grup Fenya Rai tancarà la programació amb un concert dissabte 27 a la Plaça Major, una activitat que va sorgir durant la pandèmia i que, degut a la bona acollida, els organitzadors han decidit mantenir. 

Campus Ésdansa’T

El festival recupera també el 100% de les activitats formatives. El Campus Ésdansa’T oferirà una trentena de tallers per a adults agrupats en dos itineraris, un dedicat a aprendre a ballar els balls tradicionals, i el segon per treballar la creació, la coreografia, la improvisació, etc. També hi haurà càpsules infantils que convidaran a descobrir les cultures i els balls de l’Ésdansa.

Gran part de les activitats són gratuïtes. Per als espectacles de pagament, les entrades es posaran a la venda el pròxim 11 de juliol.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article