Notícia

El 2n Congrés de Transhumància reflexionarà sobre el canvi climàtic i la crisi energètica

La cita serà a l’octubre, i les comunicacions es poden presentar fins a l’1 de juliol

Reflexió
El congrés busca posar en valor la transhumància i reflexionar sobre els reptes actuals
El congrés busca posar en valor la transhumància i reflexionar sobre els reptes actuals | Camí Ramader de Marina

Posar en valor la transhumància i els camins ramaders i debatre sobre els reptes que presenta el futur són els principals objectius del 2n Congrés de Transhumància i Camins Ramaders de Catalunya. La cita se celebrarà durant nou dies en el mes d’octubre, en tres seus diferents: del 6-8 al Pont de Suert, del 13 al 15 a Amposta i del 27 al 29 a Igualada. Fins al 1 de juliol es poden presentar comunicacions a través del formulari web dins d’algun dels tres eixos temàtics en què s’estructurà el congrés.

El desplaçament dels pastors amb els ramats a les herbes d’alta muntanya a l’estiu i cap a les valls a l’hivern és una pràctica en perill d’extinció. Però la transhumància, tot i semblar un ofici i una forma de vida del segle passat, pot tenir un paper clau en la lluita contra el canvi climàtic, la prevenció d’incendis, la preservació de la biodiversitat o en l’equilibri territorial. A més, els camins ramaders han constituït una xarxa de comunicacions on, a més a més dels animals, s’han desplaçat persones, béns, notícies, coneixements i formes de vida.

Tots aquests temes estaran presents en el 2n Congrés de Transhumància, que arriba sis anys després de la primera edició amb més dies i més activitats. Enguany la cita aposta per donar més visibilitat als aspectes i reptes actuals de la ramaderia extensiva, incorporant la perspectiva de gènere i l’impacte que pot tenir per al sector la crisi climàtica i energètica global.

Tres eixos temàtics

Les comunicacions es poden presentar en alguns dels tres eixos que articularan el programa. El primer, Des(xifrant) la ramaderia extensiva: reptes i estratègies de futur, reflexionarà sobre la situació actual, les oportunitats i els reptes de la transhumància, com el relleu generacional, la nova PAC, l’accés a la terra, els comunals, la igualtat de gènere.

El segon se centrarà en la Transhumància com a activitat ancestral i eina de desenvolupament territorial, i inclourà projectes que s’estan desenvolupant al territori, tant a escala local com nacional.

El tercer eix, Transhumar per preservar i habitar els territoris rurals, debatrà sobre el futur de l’activitat transhumant a Catalunya, al voltant del canvi climàtic, les infraestructures, el marc legal, la gestió i planificació de les actuacions de valorització, manteniment i millora.

Les comunicacions, conjuntament amb les ponències del congrés, seran editades i publicades. Podeu consultar la informació en aquest enllaç.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article