Notícia

Una trentena d’espectacles de dansa, música i descoberta del patrimoni al Dansàneu

Marina Rossell, Marc Parrot, Tarta Relena, Francesco Tristano o Núria Guiu, o l’OMAC són alguns dels artistes programats

Festes i festivals
El ballarí Pol Jiménez protagonitzarà una trobada 'impossible' amb la cantant Gemma Humet al Llac de la Torrassa de la Guingueta d’Àneu
El ballarí Pol Jiménez protagonitzarà una trobada 'impossible' amb la cantant Gemma Humet al Llac de la Torrassa de la Guingueta d’Àneu | Dansàneu

La dansa, música i patrimoni tornaran a les Valls d’Àneu, del 24 al 31 de juliol. El Festival de Cultures del Pirineu ha presentat el seu programa, que creix en activitats –amb prop d’una trentena de propostes artístiques–,  en residències artístiques i en nous espais, integrats en el patrimoni, la natura i el paisatge. L’edició, seguint l’estela d’anys anteriors, continua apostant per trobades impossibles, que uniran dos artistes diferents, i per propostes al voltant de la memòria democràtica.

L’Orquestra de músiques d’arrel de Catalunya (OMAC) i el seu Trencadís inauguraran des del Prat  de Rinau (Esterri d’Àneu) el diumenge 24 de juliol al vespre Dansàneu. Després de rebre l’any passat el Premi Nacional de Cultura del CoNCA, el festival fa, en aquesta 31a edició, un salt qualitatiu, no només incrementant el nombre d’espectacles (hi haurà activitat en les franges matinal, vespre i de nit del 24 al 31 de juliol) i sinó també la seva ambició artística, segons va destacar la seva directora, Rut Martínez.

En aquest sentit, va remarcar “la voluntat de convertir les Valls d’Àneu en un autèntic laboratori de creació”, articulant espectacles per al públic però també apostant pel treball que fan els artistes durant el festival “en format de residència, taller, recerca i experimentació. Són dos plans que es complementen i que, creiem, donen un valor afegit al que fins ara era només una trobada centrada en l'exhibició".

Una trentena de propostes

Aquest Dansàneu posa especialment èmfasi en les residències artístiques. Així n’hi haurà de Núria Guiu –flamant Premi Nacional de Cultura 2022, que aproparà Cyberexorcisme (sobre les relacions entre el TikTok i la dansa contemporània) –, del Projecte RE, liderat per Adrià Grandia, i de la ballarina Laia Santanach. A més de l’exhibició dels espectacles, els artistes residents faran tallers, conversaran amb el públic i compartiran processos de treball.

En aquest Dansàneu es fomentaran accions singulars i 'trobades impossibles', de les quals Rut Martínez va destacar tres: la del pianista luxemburguès Francesco Tristano amb els ballarins Iratxe Ansa (Premio Nacional de Danza 2020) i Igor Bacovich, que buscaran la inspiració en els serafins de Santa Maria d’Àneu; la música de Marc Parrot (amb el  seu nou disc Els fets i l’atzar) i la dansa d’Aina Alegre; i l’actuació del ballarí Pol Jiménez i la cantant Gemma Humet, que actuaran sobre una plataforma des del mateix Llac de la Torrassa (Roc Roi – la Guingueta).

En el cartell també s’hi troben altres noms coneguts com la cantant Marina Rossell, la cantautora Joana Serrat, el grup de folk i electrònica Tarta Relena o el ballarí i coreògraf basc Jon Maya i la seva multipremiada companyia, Kukai Dantza. També hi haurà formats diferents, com la conferència performada Mil Sibil·les, sobre els orígens i les transformacions d’aquest mite, o la projecció del documental Palmira Jaquetti. Un cant a la vida, de Susanna Barranco, sobre les experiències de la folklorista en relació amb les missions de recerca  per a l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya.

En el bloc dedicat a la memòria democràtica, destaquen un acte de recitació i música a Espot d’homenatge a les set persones deportades de les Valls d'Àneu als camps nazis, amb Quico Pi de la Serra, l’actriu Carme Sansa i Eduard Muntada, i també l’exposició sobre l’espoli dels ateneus.

Més enllà dels noms dels artistes, el festival és una oportunitat per descobrir i posar en valor el patrimoni de les Valls d’Àneu, ja que els espectacles i la programació estan integrats al paisatge. Així, els habituals teatres i auditores són reemplaçats aquí per les places majors i comunals dels municipis, les esglésies de Santa Maria d’Àneu, de Sant Joan d’Isil o dels de sants Just i Pastor de Son, el castell valencià d’Àneu o el mateix paisatge dels voltants d’Unarre.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article