Notícia

Viatge al Corpus, la festa més històrica de Catalunya

L’exposició s’endinsa en la història del Corpus a través del full de rengle d’una processó

Festes i festivals
‘Corpus, 700 anys de festa a Catalunya’ es podrà visitar fins al 29 de setembre a la capella reial Santa Àgata de Barcelona
‘Corpus, 700 anys de festa a Catalunya’ es podrà visitar fins al 29 de setembre a la capella reial Santa Àgata de Barcelona | Falcons de Barcelona

Moltes festes de Catalunya no s’explicarien sense l’empremta que ha deixat el Corpus. La festa, i sobretot el seu ritual, són baula d’unió amb els actuals gegants i bestiari, però també amb les catifes i el tradicional ou com balla de Barcelona, per exemple. Com a mínim ens hem de remuntar a set segles enrere per trobar els orígens d’aquesta festa d’origen religiós que va transcendir del seu àmbit sagrat i s’ha convertit en una festa ciutadana.

Ara que es compleixen set segles d’aquesta primera referència el 1320, l’exposició Corpus, 700 anys de festa a Catalunya, que es podrà veure fins el proper 29 de setembre a la capella reial Santa Àgata de Barcelona, ofereix un viatge al cor de la festa a través del full de rengle d’una processó. Es tracta d’un document d’uns 15 cm d’alçada que permet veure de forma seqüencial i alineada tots els participants. El full es caragola al voltant d’un eix i, en entrar en moviment, es pot visualitzar la processó passant pels carrers d’una ciutat o poble. Els primers exemplars daten de finals del segle XVIII.

L’exposició, organitzada per la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, compta amb plafons amb imatges de gran format d’elements importants del Corpus, un espai en el qual es projecten imatges antigues del Corpus cedides per la Filmoteca de Catalunya i pantalles amb imatges d’elements de la imatgeria festiva digitalitzades en 3D.

A la mostra queda palès que és una festa de caràcter marcadament religiós que transcendeix del seu àmbit sagrat i esdevé una festa ciutadana. Les celebracions i els rituals s’escenifiquen en la trama urbana amb la creació de la processó i converteixen els carrers i les places en un entorn sagrat on es combina la litúrgia i el ritual amb la dansa i la festa. Aquesta processó és l’element central amb un programa iconogràfic, adoptant altres costums i representacions que ja se celebraven en època medieval amb d’altres que s’han creat expressament.

La Casa dels Entremesos, centre barceloní de difusió i producció de cultura popular d’arrel tradicional catalana oferirà visites pedagògiques per a infants i joves de primària i secundària de centres educatius, casals d’estius, centres de lleure o associacions. Les activitats consistiran en visites guiades i tallers de catifes florals, de l’ou com balla i de gegants i bèsties.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article