Notícia

Es publica ‘Els gegants de Vic. D’improperis a símbols de la ciutat’

La presentació es farà el 22 de juny a les 19h al consistori vigatà amb l’alcaldessa, els autors i el coordinador dels Gegants de Vic

GegantsReflexió
Gegants de Vic durant la Festa Major de Vic de 2017
Gegants de Vic durant la Festa Major de Vic de 2017 | Joan-Miquel Merino

Els Gegants de Vic. D’improperis a símbols de la ciutat, és “un treball molt profund del que han representat les festes i els seguicis de la ciutat de Vic des de l’època medieval fins avui, amb els gegants, les llúpies i el bestiari com a protagonistes. Aquí coneixereu la història dels gegants vigatans”, relata a Tornaveu en Francesc Rocafiguera, autor juntament amb Joan-Miquel Merino d’aquesta obra, que es presentarà el pròxim 22 de juny a l’Ajuntament de Vic. El llibre és “el fruit de sis anys de recerca, estudi i treballs, que ens ha aportat una extensa documentació sobre els entremesos vigatans, i que hem hagut de comprimir el màxim possible per donar-li el format de llibre”, afegeix Rocafiguera.

L’obra conté documentació que es conserva en els arxius vigatans, però també en altres arxius d’arreu del país, com també en fons particulars. També es nodreix d’entrevistes a persones vinculades al fet geganter vigatà. En aquest llibre hi trobareu referències de les festes i seguicis populars de la ciutat des del segle XIV, com han evolucionat fins a les celebracions més quotidianes actuals i les tradicions de les festes majors, amb els gegants, llúpies i bestiari com a protagonistes de la festa.

El context de la presentació i de la publicació de l’obra és immillorable: durant les properes Festes de Sant Miquel dels Sants (5 de juliol) es commemorarà el 160è aniversari dels gegants actuals, i de la senyora Llupiesa, la Vella.

Francesc de Rocafiguera 1957) és doctor en Història Medieval per la Universitat de Barcelona. Arxiver de l’Arxiu Municipal de Vic i historiador. Ha escrit els llibres Notes per a la història de la parròquia de Sant Julià Sassorba (1991), Nomenclàtor. Els noms dels carrers de Vic (2012) i, amb Arcadi Garcia i Sanz, Cronografia tòpica del calendari julià (1993).

Joan-Miquel Merino (1952) resideix a Rubí, on va començar la seva relació amb el món geganter i la cultura popular i tradicional. Membre fundador de la Colla de Geganters de Rubí, en la qual ha ocupat diferents càrrecs, és col·laborador d’altres colles, com la del carrer de la Riera de Vic. Des del 1986 ha participat en nombrosos congressos sobre el món geganter. És autor de diversos treballs i articles sobre els gegants de Rubí i el món geganter en general.

 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article