Notícia

Terra, l’exposició que mostra la pagesia des de la cultura pop

Organitzada per Terra dels Avis, es pot visitar a Barcelona del 15 de juny al 9 de juliol 2022 a la Galeria Atelier Güell

Reflexió
'Terra', una sèrie de 18 quadres grans formats del fotògraf francès Etienne Clotis
'Terra', una sèrie de 18 quadres grans formats del fotògraf francès Etienne Clotis

La imatge que una part de la societat, sobretot si viu a ciutat, té de la pagesia, és sovint anacrònica, encara basada en segles anteriors. Un dibuix d’una pagesia aïllada, endarrerida. Però què passa si qui mira aquest ofici ho fa amb una mirada del segle XXI i trencant tòpics absurds? El resultat és “una visió a contracorrent i sofisticada de la pagesia, no sense sensualitat i de vegades humor, apte per al públic urbà d’avui en dia, que oscil·la entre el glamour i la cultura pop”.

Així són els 18 quadres grans formats del fotògraf francès Etienne Clotis, en què, inspirant-se en els clàssics de la representació pagesa des del segle XVI fins al segle XX, la seva mirada ens transporta a una nova realitat en què la pagesia perd la connotació negativa que malauradament encara conserva en part de la societat.

Tot plegat es pot veure a la mostra Terra, imatges del pagès etern, que es pot visitar a la Galeria Atelier Güell (c/ Penedides, 8, de Barcelona) des del 15 de juny i fins al 9 de juliol. De fet, la inauguració oficial de la mostra, organitzada per l’entitat nordcatalana Terra dels Avis, es farà dijous 16 de juny a les 19h. A la mostra, l’aspecte estètic té un pes important perquè el fotògraf proceedeix del ram de la moda parisenca, però la sèrie no es redueix a unes fotos maques i atractives: “Volíem trencar amb l’enfocament negatiu que pateix sovint el món agrícola degut a les crisis econòmiques, socials i mediambientals del gremi, relegat en una ruralia cada vegada més allunyada i ignorada per la modernitat”, diu l’organització.

I com s’aconsegueix? Gràcies als valors i a les temàtiques actuals que hi posa el fotògraf: atenuació del gènere, multiculturalitat, migracions, canvis alimentaris, canvi climàtic i moviment neorural. Què passaria si els pagesos actuals esdevinguessin models positius de representació social?, la resposta la trobareu en aquesta exposició.

Etienne Clotis ha rebut el reconeixement del seu gremi a França amb el Qualified European Photographer (2017) i una menció Excel·lència al millor retratista de França (2019) per la Federació Francesa de fotògrafs.  

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article