Notícia

Càntut, Premi Nacional de Cultura 2022

També han estat premiats Núria Guiu, Jordi Casanovas, Rosa Fabregat i el PEN Català

Associacionisme
Guardonats dels Premis Nacionals de Cultura 2022
Guardonats dels Premis Nacionals de Cultura 2022 | Marta Vilardell

Preservar les cançons populars de les comarques gironines. Aquest era l’objectiu d’Albert Massip quan el 2012 va impulsar Cançons i músiques dels nostres avis, rebatejat des de 2016 com a Càntut.  Durant aquesta dècada, s’han recopilat gairebé 1.500 melodies, totes elles enregistrades, transcrites i referenciades al web del projecte. Una tasca titànica que ha estat recompensada aquest matí, a la Fundació Joan miró, amb la concessió del Premi Nacional de Cultura 2022 de les mans d’Artur Blasco.

En el lliurament del reconeixement, Massip ha recordat que “els nostres avis cantaven amb normalitat, però avui ho hem delegat als professionals” i ha instat a “donar nova vida a les cançons perquè es puguin tornar a cantar en comunitat”. Per aconseguir-ho, Càntut ha esmerçat noves iniciatives perquè els artistes les difonguin  i popularitzin: el Festival Càntut, l’Hostal Càntut o bé la publicació d’un llibre didàctic sobre percussió corporal.

 

Els altres guardonats

El Consell Nacional de la Cultura i les Arts (CoNCA) també ha distingit la trajectòria centenària de l’Associació d’escriptors PEN Català, la projecció internacional de la ballarina i coreògrafa Núria Guiu,  i la producció literària del dramaturg Jordi Casanovas, així com de la novel·lista i assagista Rosa Fabregat, en un acte que ha comptat amb l’assistència del president Pere Aragonès i l’actuació de Joana Gomila i Laia Vallès.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article