Notícia

Un retrat actual i sense prejudicis sobre la maçoneria

La mostra Maçons! Una mirada actual a una institució centenària es pot visitar al Palau Robert fins el 28 d’agost

Reflexió
L’exposició està promoguda per la Generalitat i té el suport de la revista Sàpiens i el comissionat d’Enric Calpena
L’exposició està promoguda per la Generalitat i té el suport de la revista Sàpiens i el comissionat d’Enric Calpena

La maçoneria ha estat sempre envoltada de misteris, també de prejudicis, amb grans llums i ombres. Però un viatge per la seva història, té les arrels en el segle XI però que es desenvolupa tal com ara la coneixem a partir de principis del XVIII, ens permet de descobrir què és realment aquesta institució i quin paper juga encara avui dia. Aquesta és la proposta que fa l’exposició Maçons! Una mirada actual a una institució centenària, que es pot visitar al Palau Robert fins el proper 28 d’agost.

Es tracta d’una exposició promoguda per la Direcció general de Difusió amb la col·laboració de la publicació Sàpiens i comissariada pel periodista Enric Calpena, amb l’assessorament de persones properes i vinculades a la maçoneria, com ara Josep Brunet, maçó i patró de la Biblioteca Arús, fundada per Rossend Arús, un històric de la francmaçoneria catalana del segle XIX.

Per què la maçoneria sovint ha estat perseguida i castigada? Els maçons es defineixen com a lliurepensadors, però, perseguits històricament, han acabat duent a terme les seves activitats en envoltats de secrets i misteris. D’aquí que s’hagi arribat al dia d’avui amb molts prejudicis i falses creences sobre aquest moviment tan potent a Catalunya.

A principis del segle XVIII es va crear la primera lògia moderna, la Gran Lògia d’Anglaterra, dos dels seus membres n’escriuen els estatuts, que seran emprats des d’aleshores pels maçons de tot el món. Durant 300 anys, els maçons han estat al capdavant d’alguns dels esdeveniments més transcendents, revolucions, transformacions socials, però també han estat perseguits i acusats de conspiradors, d’arribistes i d’estar al darrere de revolucions, atemptats i guerres. Tot plegat, ho podeu descobrir a la mostra.

A casa nostra, els maçons van ser perseguits pel règim franquista, però van sobreviure i van aconseguir recompondre el moviment. I al Palau Robert també descobrireu quins han estat els maçons catalans més importants, com Joan Prim, Clotilde Cerdà o el president Companys, I també a escala  internacional van ser maçons Charles de Montesquieu, Benjamin Franklin, Johann Wolfgang von Goethe, Oscar Wilde o Winston Churchill.

Altres aspectes en què s’endinsa l’exposició són el llast dels prejudicis i la importància cabdal de la simbologia han jugat un paper important en l’esdevenir de l’Orde.

“La maçoneria, malgrat les arrels medievals i la simbologia arcaica, malgrat les persecucions i els prejudicis, continua present a bona part de la Terra i agermana homes i dones de filosofies i creences sovint ben dispars”, conclou la mostra.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article