Notícia

El Recercat s’estén al País Valencià

L’Institut Ramon Muntaner inaugura el 3 i 4 de juny a Aielo de Malferit la 1a edició del Recercat al territori valencià

AssociacionismeReflexió
Exposició de publicacions al 18è Recercat d'Igualada
Exposició de publicacions al 18è Recercat d'Igualada

Si a principis de mes Igualada celebrava la 18a edició del Recercat, una trobada ja consolidada que va aplegar 150 centres i ateneus i més de mig miler de persones per posar en valor la recerca local, ara aquesta iniciativa arriba per primer cop al País Valencià. Serà a la localitat d’Aielo de Malferit (La Vall d'Albaida), capital cultural valenciana 2022, i oferirà dos dies de debats, presentacions, publicacions, exposicions i una mostra d’audiovisuals al voltant del patrimoni, la sostenibilitat o l’Any Joan Fuster.

En aquesta primera edició al País Valencià, el Recercat continuarà amb el seu doble objectiu de servir com a punt de trobada dels centres d’estudi de recerca local i, al mateix temps, de donar a conèixer a tota la ciutadania l’activitat ingent que fan aquestes entitats. Les activitats principals es faran a l’Auditori Municipal, però també hi haurà una exposició a la Biblioteca Municipal i una visita guiada al nucli històric.

Projectes, publicacions i audiovisuals

Tot i que la inauguració oficial del Recercat serà dissabte, el programa s’iniciarà el divendres 3 a la tarda, amb una mostra d’audiovisuals que tenen les dones com a protagonistes. Seran Dones de pas, de Lluïsa Gallego i Noèlia Sanvíctor, que presenta els testimonis de dones de generacions diferents de la Vall d’Albaida, i Dones pastores del Penedès, un documental de Pep Puig i Xavier Bayer que documenta el dia a dia de Gemma Clarena, pastora de l’explotació Cal Serrats d’Argençola.

Dissabte al matí el públic assistent podrà conèixer les darreres publicacions impulsades pels centres d’estudis i alguns dels seus projectes més destacats. Entre ells, per exemple, Connecting Roots (de l’Associació Connecta Natura), una xarxa de guardians i guardianes de les varietats de cultiu tradicionals en la província de Castelló; Matrix Cultura 2050, que busca articular la relació entre cultura, innovació i desenvolupament sostenible des d’iniciatives culturals i locals o també l’Encesa 2022, que el passat mes de gener va encendre diverses torres de guaita als territoris de parla catalana pels drets humans.

Per la tarda el programa continuarà amb un debat al voltant de l’Any Fuster, amb la participació de Francesc Pérez Moragón. Enric Sòria i Fina Salord, comissaris al País Valencià, Catalunya i les Illes Balears, respectivament, i moderada per Pau Viciano, abans de tancar la jornada.

A banda d’aquests actes, també hi haurà una ruta guiada al nucli històric i es podrà visitar l’exposició Patrimoni oblidat, memòria literària a la Biblioteca Municipal, una mostra que vincula alguns elements del patrimoni cultural abandonats o fets malbé amb textos literaris que ajuden a restituir-los.

Aquesta primera edició del Recercat està organitzada per l’Institut Ramon Muntaner, la Federació d’Instituts d’Estudis del País Valencià, l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida i l'Ajuntament d’Aielo de Malferit. Els participants es poden inscriure fins al 27 de maig a través del web de l’Institut.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article