Notícia

Una exposició i un llibre recuperen la història del mutualisme català

La Federació de Mutualitats de Catalunya celebra 125 anys amb diverses activitats

Associacionisme
L'exposició fa un repàs pels diferents moments de la història del mutualisme català
L'exposició fa un repàs pels diferents moments de la història del mutualisme català

El Palau Robert de Barcelona acull durant aquest mes  “Mutualitats, territori, solidaritat, persones”, una mostra commemorativa que recorre la història del mutualisme a Catalunya i reivindica el seu model en la societat catalana i els seus valors de solidaritat i suport mutu. La iniciativa forma part dels actes de celebració dels 125è aniversari de la Federació de Mutualitats de Catalunya, que conclouran el 26 de maig amb un acte d’economia social i solidària al Museu Frederic Marès.

L'exposició para atenció als principals moments clau de la història del mutualisme a Catalunya, des del naixement dels gremis i les confraries a l'edat mitjana, passant per l'esplendor del moviment durant la revolució industrial –quan els treballadors de les noves fàbriques s'agrupen en associacions de socors mutus per protegir-se ells i les seves famílies davant malalties o baixes per accident–, fins a arribar als nostres dies. La mostra reivindica els valors d'aquest model, fonamentat en la solidaritat i suport muto, autogestionat i sense afany de lucre, i fa referència a alguns dels reptes que ha hagut d'afrontar, com les tensions amb l'Estat per controlar-ho o la crisi econòmica i financera de 2008.

Mutualitats... es pot visitar en els jardins del Palau Robert fins al divendres 27, i després viatjarà per tot el territori català, acollida per algunes de les 31 mutualistes adherits a la Federació. De forma excepcional, dijous 19 de maig la mostra es va poder visitar a la Pedrera, coincidint amb l’acte central de commemoració dels 125 anys de l’entitat. A la jornada es va presentar un llibre commemoratiu, elaborat per Antoni Tobella, i es va celebrar una taula rodona sobre el futur del mutualisme, amb l’exconseller d’Economia Andreu Mas-Colell, el professor d’ESADE Ceferí Soler i el professor de l’ EADA Josep M. Coll, i moderada pel president de la Federació, Jordi Busquet. Els conferenciants van coincidir en la importància de valors com l’associacionisme, la col·laboració, la simbiosi o la proximitat al territori com a peces claus de la sostenibilitat i innovació.

El dia 26 de maig conclouran les celebracions amb un acte d’economia social i solidària al Museu Frederic Marès que aplegarà a les entitats més representatives de l’economia social i solidària i alguns representants institucionals.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article