Tornaveu
La Societat Andorrana de Ciències, Pere Pasqual i Josep Campmany, premis Recercat 2022

El Premi Recercat a l’entitat ha estat per la Societat Andorrana de Ciències (SAC), per la seva “tasca intensíssima i constant” de foment de la ciència i la cultura des de la seva creació l’any 1983, segons el jurat. Una tasca que es concreta en activitats de recerca i de difusió, entre les quals destaquen un cicle anual de conferències i la Diada Andorrana de la Universitat Catalana d’Estiu, les Trobades Culturals Pirinenques i nombroses publicacions tant en paper i en format digital. El jurat també ha valorat de la SAC el seu paper com a “fòrum de trobada, de vertebració i de cohesió entre persones i entitats d’un ampli territori molt fragmentat administrativament i geogràficament” i també la seva “visió holística sobre la ciència i la cultura”, que fa que el seu àmbit d’estudi vagi més enllà del territori andorrà i s’estengui als fenòmens actuals i a la seva projecció cap al futur.

El premi en la categoria de persona ha recaigut ex aequo els investigadors Pere Pascual Domènech i Josep Campmany Guillot. El primer, catedràtic d’història econòmica i professor emèrit a la Universitat de Barcelona, és una figura imprescindible del Centre d’Estudis Comarcals d’Igualada, al qual ha estat vinculat des dels anys 70. El guardó reconeix la seva gran tasca en l’estudi i promoció del patrimoni local, i destaca la seva lluita per la salvació d’edificis emblemàtics com l’antiga fàbrica de La Igualadina Cotonera o el Rec d’Igualada. Pascual és també un dels majors especialistes en l’impacte econòmic del ferrocarril a Catalunya durant el segle XIX i primera meitat del XX, amb nombrosos llibres sobre aquest tema.

Josep Campmany Guillot és doctor en Física Aplicada i és Cap de la secció d’inserció d’acceleradors del sincrotó ALBA de Cerdanyola, combina la recerca científica amb l’estudi del territori, la seva història, tradicions i cultura. Va ser el fundador del Centre d’Estudis de Gavà, així com la trobada anual de Centres d’Estudis i d’Estudiosos de l’Eramprunyà –que aplega als estudiosos de Castelldefels, Gavà, Begues, Viladecans, Sant Climent, Sant Boi– i que enguany celebrarà la XV edició. Ha publicat adaptacions de temes històrics per als neòfits (com Gavà, històries medievals), que s’han difós pels municipis i han ajudat als propis ciutadans a “conèixer millor la seva història i costums”.

Més enllà del Recercat

Els propers dies encara es poden visitar tres exposicions vinculades al Recercat: El Segre: la memòria d’un riu, Quan s’enduen el país i Tota pedra fa paret, ubicades al Museu de la Pell, l’Ateneu Igualadí i a la Biblioteca Central, respectivament. Els continguts de les taules rodones i presentacions també es podran recuperar al canal de youtube de l’Institut Ramon Muntaner.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa