Notícia

Els Premis Arlequí reconeixen l’actriu Mercè Pons i el Centre Cultural Recreatiu d’Ulldecona

Els guardons es van lliurar el dissabte en el marc de la Mostra de Teatre Amateur de Pineda de Mar

Teatre
Els guardonats amb els Premis Arlequí 2021
Els guardonats amb els Premis Arlequí 2021

Aquest cap de setmana Pineda de Mar ha estat el gran aparador de la vitalitat, heterogeneïtat i creativitat del teatre català. Prop de 800 persones han passat per la 18a Mostra Nacional de Teatre Amateur, que ha ofert més de quaranta espectacles d’una quarantena de companyies a set espais de la ciutat. Enguany també s’han pogut veure muntatges de França, Suïssa, del País Valencià i la Catalunya Nord. L’acte central es va fer dissabte, amb el lliurament dels Premis Arlequí 2021, que vam guardonar també a l’actor i director Toni Solanes i La Farseta de Gandesa.

L’actriu Mercè Pons ha rebut el premi al professional per la seva àmplia trajectòria, tant al teatre –al costat de directors com Josep Maria Flotats i Mario Gas– com al cinema i la televisió, on es va fer molt popular arran de sèries com El cor de la ciutat o Ventdelplà. El jurat ha valorat la seva “gran estima que ha demostrat durant tots aquests anys vers el teatre amateur”. El guardó es suma a altres reconeixements que ja té l’actriu, com El Ojo Crítico com a millor actriu de cinema, el Premi de Cinematografia Ciutat de Barcelona i el Premi de la Crítica de Barcelona com a actriu revelació.

El Premi Arlequí en la categoria de persona va ser per a Toni Solanes Santjust, director i actor que “als seus 85 anys, continua actuant com el primer dia que va trepitjar un escenari”. El jurat dels premis va destacar com “un referent dins el teatre amateur” i “un mirall per tot el jovent que comença i per aquells que ja tenen una edat”.

El premi a l’entitat se’l va endur el Centre Cultural i Recreatiu d’Ulldecona, que enguany celebra 75 anys. Per al jurat, l’entitat representa “la història de gran part de l’activitat de caràcter sociocultural i d’esbarjo” que es fa al municipi, amb l’objectiu fonamental de “conrear i transmetre la llengua, la cultura i la personalitat nacional catalana”.

El premi al Foment del teatre Infantil o juvenil ha estat per La Farseta de Gandesa, la secció infantil i juvenil de La Farsa, per la seva funció formadora de noves generacions en el teatre amateur i de difusió de la cultura teatral.

Finalment, la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya va atorgar una menció especial a la Fédération Midi Pyrenées, per la seva col·laboració continuada amb les activitats de la Federació i el seu compromís amb el teatre català.

Els organitzadors han fet una valoració positiva de la mostra, que ha permès, després de dos anys de pandèmia, per una doble retrobada: la dels actors amb el públic i la de les companyies de teatre entre si, sense mascaretes ni restriccions. L’esdeveniment ha tornat a demostrar la vitalitat del teatre amateur i les moltes ganes de fer i de gaudir del teatre.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article