Notícia

Com recuperar la memòria oral del Pirineu, a debat en una jornada de treball

Esterri de Cardós (Pallars Sobirà) acull una jornada tècnica de 9.30h a 14h divendres 22 d’abril

ReflexióPatrimoni Immaterial
Durant la jornada de treball s’exposaran projectes de recerca en curs, tècniques i metodologies per preservar la memòria oral @cultpopular_cat
Durant la jornada de treball s’exposaran projectes de recerca en curs, tècniques i metodologies per preservar la memòria oral @cultpopular_cat

La jornada La recuperació de la memòria oral del Pirineu. Tècniques, metodologies i estratègies, que acull aquest divendres 22 d’abril Esterri de Cardós (Pallars Sobirà), arriba per donar continuïtat a la feina iniciada l’any 2020 a Gerri de la Sal, on diversos experts van proposar un apropament metodològic sobre com desenvolupar la recerca i el treball de camp en l’àmbit de la memòria oral.

La trobada, organitzada per la Comunitat de Municipis Cardonsencs, el Consell Comarcal del Pallars Sobirà, la Generalitat, diversos museus de la zona i l’Observatori del Patrimoni Etnològic Immaterial, oferirà diverses xerrades sobre les tècniques que cal tenir en compte tant en la recollida de la informació oral com del seu tractament com a font històrica. I és que la seva recerca i gestió hauria de comportar una metodologia específica i acurada, acompanyada de la definició d’objectius clars i d’una bona contextualització històrica i biogràfica.

La jornada vol convertir-se en un espai de reflexió, debat i coordinació, de les iniciatives d’aquest tipus en l’àmbit de l’Alt Pirineu i que pugui tenir continuïtat. La trobada arrencarà amb una conferència d’Oriol Beltran, professor d’Antropologia Social de la UB, sobre la font oral com a estratègia de recerca: objectius i procediments. Després hi haurà una taula rodona on s’intercanviaran experiències, i a continuació l’antropòleg de la McGill University Ferran Pons oferirà la conferència Això m’estàs parlant abans o després de la mili? Vers una historicitat etnogràfica de les transformacions paisatgístiques.

També es parlarà de la feina dels museus, amb els casos del Museu de camins i l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, així com del projecte Tupina, de recuperació i difusió de memòria oral de les Valls de Cardós, així com de la importància dels comerços en el teixit dels pobles. Sara Aliaga. Tècnica de Cultura i Patrimoni cultural del Consell Comarcal de la Cerdanya oferirà una visió de gènere de la tradició oral, i Eva Perisé i Sandra Luque parlaran sobre la recerca oral des del museu hidroelèctric de Capdella.

La jornada és gratuïta. Per participar-hi cal enviar un correu electrònic a info@xarxamuseuspirineu.cat.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article