Notícia

L’Any Joan Tomàs finalitzarà el seu recorregut el 24 d’abril al Tradicionàrius

S’interpretaran temes que el músic va recollir per l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya

Música tradicional
Exposició 'Músic de tot cor' a Esplugues del Llobregat
Exposició 'Músic de tot cor' a Esplugues del Llobregat | Ajuntament d'Esplugues

El 5 de març del 2021 el Tradicionàrius acollia la inauguració de l’Any Joan Tomàs, un esdeveniment per celebrar i reivindicar la figura del músic i folklorista, figura cabdal en la cançó tradicional catalana. Catorze mesos i moltes iniciatives i activitats després (des d’exposicions i conferències fins a concerts i publicacions) el mateix escenari celebrarà l’acte de cloenda. Hi participaran la comissària de l’Any i neta del mestre, Liliana Tomàs, i la Directora General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, Adelaida Moyà.

Deia Joan Tomàs que no hi havia prou amb recollir “les belles cançons del passat” sinó que calia “fer-les reviure i retornar-les al poble”. Per això, l’Any Joan Tomàs no podia acabar d’altra manera que compartint les seves cançons. Ho faran la soprano Marta Garcia, acompanyada pel pianista Jordi Humet, i del grup Krregades de Romanços, que s’encarregaran d’interpretar algunes de les més de deu mil que va recollir per a l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya i també algunes de les que va composar.

Liliana Tomàs explica que serà un concert “a la manera de Joan Tomàs, és a dir, simulant els concerts que ell mateix programava a l’Ateneu Enciclopèdic Popular de Barcelona entre els anys 1918 i 1935, i que oferien una xerrada i diverses actuacions de cor, veu, piano i, a vegades, dansa.

A l’acte també s’estrenarà un audiovisual i es podrà visitar l’exposició Músic de tot cor. Joan Tomàs i Parés (1896-1967), que descobreix les múltiples facetes de Joan Tomàs: músic, compositor, professor de moltes escoles musicals, director de cors o folklorista incansable. La mostra, que al llarg d’aquests catorze mesos s’ha pogut veure arreu del país, ha estat uns dels actes centrals d’aquest Any, que ha inclòs conferències, xerrades, actuacions musicals, publicacions i una altra exposició (en aquest cas, virtual) sobre el seu vincle amb l’Orfeó Català,

Per Liliana Tomàs, la celebració d’aquesta efemèride ha estat molt positiva, perquè ha comptat amb una “gran participació, tant per part d’entitats i institucions –programant activitats, fent concerts o sol·licitat informació- com per les persones particulars”. I perquè creu que ha servit per descobrir i fer viure el llegat del folklorista. “Molta gent ha pres consciència de la gran quantitat de partitures i de melodies recollides per Joan Tomàs i molta gent se les està fent seves: els pobles estant recuperant les seves cançons i també les corals estan recuperant les seves composicions i escrits musicològics”.

Tot i la cloenda oficial, més enllà del dia 24 encara continuen algunes activitats. El dia 25 l’exposició Músic de tot cor viatjarà a l’Ateneu Santfeliuenc, on es podrà visitar fins al 11 de maig, i el 29 d’abril Alcover acollirà una conferència sobre Joan Tomàs i la cançó popular catalana.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article