Notícia

37è Premi Valeri Serra Boldú per un treball sobre l’apicultura tradicional a Catalunya

L'historiador i sociòleg Francesc Roma és l'autor del treball guanyador

Reflexió
Lliurament del 37è Premi Valeri Serra Boldú a Francesc Roma
Lliurament del 37è Premi Valeri Serra Boldú a Francesc Roma | Ajuntament de Bellpuig

El lliurament del guardó, dissabte 9 d’abril al Teatre Armengol de Bellpuig, va comptar amb l’assistència del president de la Diputació de Lleida Joan Talarn, i Jordi Estiarte, alcalde del municipi urgellenc. La investigació, titulada Les cultures de les abelles. L’apicultura tradicional a Catalunya, neix de la voluntat d’aprofundir en una matèria poc coneguda a Catalunya, estudiada fins ara des d’una òptica estrictament local o comarcal.

Amb l’objectiu d’oferir una mirada nacional, Roma comença l’obra explicant l’evolució històrica que s’ha produït en el camp de l’apicultura. A continuació, explica la incidència que ha tingut aquesta branca de la ramaderia en l’arquitectura tradicional. Detecta, en aquest sentit, que al nord-oest de Catalunya s’han construït models d’arnes diferenciats de la resta del país. Finalment, fa una relació de pràctiques etnològiques relacionades amb l’apicultura catalana: creences, rituals, propietats medicinals, etcètera.

Aquesta no és la primera investigació premiada a Roma sobre patrimoni rural. En els darrers anys, ha guanyat el Premi Serret Terra de Cruilla per Patrimoni existencial de la Catalunya Rural (2014) i el premi d’assaig Món Rural (2019) per Els molins hidràulics. Tal com s’establia en les bases del 37è Premi Valeri Serra Boldú, Les cultures de les abelles serà editada per Publicacions de l’Abadia de Montserrat.

 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article