Notícia

'Colominament', Premi Rafael Patxot 2021

La investigació ha estat elaborada per l’Associació Festes de la Minerva

ReflexióPatrimoni Immaterial
Santa Coloma de Queralt. Font de les Canelles [ca. 1915] Autor: Marcel·lí Gausachs i Gausachs, 1891-1931. AFCEC
Santa Coloma de Queralt. Font de les Canelles [ca. 1915] Autor: Marcel·lí Gausachs i Gausachs, 1891-1931. AFCEC

Convocat anualment per l’Institut d’Estudis Catalans, el Premi Rafael Patxot i Jubert reconeix un treball sobre cultura popular catalana que contribueixi a la preservació del patrimoni cultural immaterial. En la sisena edició del certamen, el jurat ha atorgat el reconeixement a l’obra Colominament. Recull històric de pràctiques etnològiques a Santa Coloma de Queralt. L’acte de lliurament se celebrarà el 22 d’abril (11.30 h) a la seu de l’IEC, en el marc de la concessió dels Premis Sant Jordi 2022 que atorga l’entitat.

Colominament proposa un enfocament de recerca poc explorat: catalogar les pràctiques etnològiques de Santa Coloma de Queralt segons els set àmbits de patrimoni cultural immaterial definits per l’Institut Ramon Muntaner: 1) Tradicions orals, particularitats lingüístiques i formes de comunicació; 2) activitats productives, processos i tècniques; 3) creences, festes, rituals i cerimònies; 4) representacions, escenificacions, balls, jocs i esports tradicionals; 5) manifestacions musicals i sonores; 6) salut, alimentació i gastronomia; i 7) formes de sociabilitat col·lectiva i organització social.

En total, la catalogació està conformada per 163 ítems, recopilats gràcies al buidatge en bibliografia i nombroses hemeroteques, a la recerca arxivística i també a entrevistes en profunditat a gent de Santa Coloma. Amb l’objectiu de no desvirtuar les fonts originals, Colominament les reprodueix literalment. D’aquesta manera, es vol plasmar el contingut de la pràctica etnològica, però també la vivència viscuda pels informants.

L’atorgament del Premi Rafael Patxot està premiada amb la publicació de l’obra i una dotació econòmica de 5.000 €, gentilesa de la Diputació de Barcelona.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article