Notícia

Els Premis Capital de la Sardana guardonen Josep Amorós, Dora Prats i Milka Favre, entre d’altres

Els guardonats han donat a conèixer durant l’acte de proclamació de Balaguer com a Capital de la Sardana

Sardanes
Traspàs de la bandera de la Capital de la Sardana de Sant Feliu de Guíxols a Balaguer
Traspàs de la bandera de la Capital de la Sardana de Sant Feliu de Guíxols a Balaguer

Balaguer s’ha proclamat aquest dissabte la Capital de la Sardana 2022, inaugurant així tot un any d’activitats al voltant de la cobla i la sardana. L’acte de proclamació, dissabte passat a la Casa de la Paeria– va servir també per desvelar els guardonats amb els Premis Capital de la Sardana, unes distincions que reconeixen persones, entitats, institucions i mitjans que han treballat per la promoció i defensa de la sardana. En total són una trentena de noms, entre els quals estan els sardanistes de Balaguer Josep Amorós i Adoració Prat, per la seva dedicació, el musicòleg Albert Fontelles-Ramonet, en la categoria d’Estudis Sardanistes, o l’editorial Ficta Edicions, en l’àmbit d’Iniciatives Renovadores.

Dels sardanistes Josep Amorós i Adoració Prat el jurat ha destacat la seva activitat sardanista continuada durant 50 anys, al capdavant de la colla Verge del Miracle, però també, participant en altres projectes, com els Amics de la sardana o el Grup Sardanista Barres i Escacs. El jurat ha ressaltat la seva implicació en l’organització de concursos i activitats sardanistes, i també, la seva participació com a monitors de sardanes. Ells han estat reconeguts amb els premis a la dedicació.

Altres guardonats d’enguany seran el musicòleg solsoní Albert Fontelles-Ramonet per la seva tesi doctoral ‘La cobla Barcelona (1922-1929), un projecte noucentista’; el realitzador nord-català Jordi Vidal per Nous dansons sur un volcan, un film que descriu el naixement de la sardana a la Catalunya revolucionària del segle XIX, i la dissenyadora Milka Favre, pel seu cartell de les Festes de la Mercè 2021 de Barcelona. També la Fundació Metalquimia per la seva tasca de promoció i mecenatge de la Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya, i Ficta Edicions, pel concurs de composició ‘La Sardana d'Igor Stravinsky’.

També es van anunciar els guanyadors a les tres medalles al mèrit: el capdanser del Grup Maig de Barcelona Enric Capdevila, el compositor i director de cobla Josep Cassú, i el coreògraf targarí Anton Ferran. El conjunt de guardonats es completa amb el reconeixement a agrupacions, aplecs o concursos que celebren els seus aniversaris; entre ells hi ha l’Aplec de Preixana pels seus 50 anys, la colla sardanista Mirant al cel de Sabadell pels seus 75 anys, l’Agrupació Cultural Folklòrica de Barcelona pels seus cent anys, o la Principal de Cassà pels seus 125 anys.

El lliurament dels Premis, que atorga la Confederació Sardanista de Catalunya, tindrà lloc el dissabte 17 de desembre a Balaguer.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article