Notícia

Tothom al teatre

El 27 de març se celebra el Dia Mundial del Teatre amb nombroses propostes arreu de Catalunya

Teatre
Tallers de Teatre Sílvia Servan presentaran 'Píndoles cinematogràfiques En blanc i negre' a Sant Cugat
Tallers de Teatre Sílvia Servan presentaran 'Píndoles cinematogràfiques En blanc i negre' a Sant Cugat

Aquest cap de setmana, teatres, auditoris, carrers i places de nombrosos municipis s’ompliran de microteatre, píndoles, lectures dramatitzades i altres activitats, la majoria d’elles gratuïtes, per celebrar el Dia Mundial del Teatre. En la  jornada, que enguany recupera completament la presencialitat, els grups amateurs tornaran a pujar a l’escenari per reivindicar el teatre no professional com un espai de creació, d’innovació i de trobada.

Moltes poblacions se sumen a la celebració del Dia Mundial del Teatre amb tastets o peces breus, ideal per mostrar el talent i la diversitat de propostes dels grups de la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya (FGTAC). El dissabte 26 ja s’hi poden trobar algunes activitats. A Barcelona, el Centre Cívic La Sedeta acollirà microrepresentacions teatrals a càrrec de set grups de la coordinadora de Barcelona, mentre que Manresa oferirà unes ‘Espurnes teatrals’: cinc espectacles a diversos espais del carrer del Balç. Aquí, l’entrada és gratuïta però el públic podrà fer aportacions voluntàries a  Pallassos sense Fronteres a través del projecte ‘Teatre Per la Pau, Somriures per Ucraïna’, una iniciativa de la FGATC per ajudar als refugiats ucraïnesos, i a la qual s’hi sumaran també altres coordinadores i grups.  

El diumenge 27, a Sant Cugat onze companyies locals amateurs han unit esforços per presentar una programació de dotze píndoles teatrals, que s’oferiran de manera gratuïta durant tota la jornada a la Sala Clavé de la Unió. Figueres ha programat unes lectures dramatitzades i Castelldefels convoca la segona edició del Festival Duetwo, concurs d’escenes de màxim deu minuts i per a dos personatges, obert a creadors i intèrprets amateurs.

A l’Alt Penedès, la celebració coincideix amb la programació de la 31 Roda del Teatre, i es podrà gaudir de tres espectacles: Montserrat, Marta i Maria, al Pla de Penedès; Això no és vida, a Gelida, i Saló Primavera, a Pacs del Penedès.

Festivals Lletrescena i Mutis

A Teià es presenta la primera edició del Lletrescena, un nou festival que transita entre la literatura i la creació teatral, amb les complicitats de l’àmbit amateur i professional. La iniciativa, que tindrà lloc del 24 al 27 de maig a diversos espais del municipi, proposarà converses amb dramaturgs i autors (com Sergi Belbel, Eduardo Mendoza o Victoria Szpunberg), itineraris de lectura, presentacions i espectacles infantils. També es podrà gaudir de dues representacions: Les dones sàvies, de Molière, i Una jornada particular, a càrrec del grup amateur local La Societat La Flor de La Palma.

A Barcelona torna aquesta setmana el Mutis, festival de teatre emergent i de nova creació, una proposta que va néixer el 2010 en l’àmbit universitari. El festival, estructurat en dues seccions –Mutis a escena i Mutis en formació–, oferirà una vintena d’espectacles de dansa, performance, nous formats, arts vives i teatre: físic, sensorial, d’objectes i de text.

Reivindicació del teatre amateur

El 27 de març és una jornada de festa i de cultura i per “reivindicar el teatre com una activitat de primera necessitat”, i per posar en valor els grups amateurs, “que no vivim del teatre però el teatre ens dona molta vida”, segons destaca Toni Font, el president de la FGATC.

A les diverses activitats es llegiran el manifest internacional del Dia Mundial del Teatre, que ha anat a càrrec del director nord-americà Peter Sellars, i també el manifest de la FGATC, elaborat per Maria Falcó i Jornet, que, en els temps convulsos, recorda el teatre com “un refugi, un lloc segur entre la vulnerabilitat humana”.

 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article