Notícia

Dos de cada tres castellers de Barcelona preveuen participar amb normalitat dins les colles aquest 2022

Es presenten els resultats de l’enquesta feta a més de 500 castellers de les vuit colles de la ciutat

Castells i Falcons
Trobada de colles a les Decennals de Valls 2021+1
Trobada de colles a les Decennals de Valls 2021+1 | CCCC

Després de més de dos anys de pandèmia, com està sent la tornada als assajos i a les actuacions? Com es presenta la pròxima temporada? L’Observatori de l’Afectació de la Covid-19, impulsat pel Centre de Prospectiva i Anàlisi dels Castells  i la Coordinadora de Colles Castelleres de la Ciutat de Barcelona, ha presentat els resultats de l’enquesta que han fet a les vuit colles de la ciutat. La situació és força més optimista que fa un any, però la participació encara estarà condicionada a l’evolució de la pandèmia i una part del col·lectiu s’ha despenjat força de l’activitat durant l’aturada.

Una de les principals conclusions constata que un 65,3% dels castellers –aproximadament dos de cada tres– preveuen participar en els assajos i actuacions castelleres d’aquest any amb normalitat. De la resta, un 28,4% asseguren que participaran en funció de la situació sanitària (especialment les persones més grans, les dones) i un 6,3% dels enquestats no preveuen participar gaire o gens (però en aquest cas, les raons tenen a veure també amb qüestions alienes a la Covid).

La tornada a les activitats

En el 2021 es constata que en el moment de tornar a l’activitat, a la tardor, més de la meitat dels enquestats tenien reticències a tornar-hi (un 29% dels enquestats tenien ganes de fer castells però estaven preocupats per la situació sanitària i un 26,5% s’havien desconnectat). Però, tot i això, només un 14% dels enquestats finalment no van participar en actuacions i assajos. Les dades apunten que aquesta decisió es va fonamentar més en la mandra de tornar que en la por a la transmissió de la Covid-19.

Les respostes apunten que les colles s’han vist com a espais segurs. Només un 13% dels enquestats van tenir sensació de risc Covid participant en assajos, mentre que un 27% va perdre aquesta sensació a mesura que passava el temps.

L’enquesta també constata que per a una àmplia majoria (un 85,8% dels enquestats) “la darrera tardor retrobar-se amb els companys i companyes ha estat més important que els castells que haguem fet”.

Afectació a la colla

Gairebé tres de quatre enquestats creuen que la situació de pandèmia està afectant molt la seva colla, i també són majoria els que pensen que es trigarà anys a recuperar el nivell previ. Però al mateix temps sis de cada deu enquestats creuen que la colla està en una situació millor a la que s’esperaven, i només un 7,7% la veu pitjor.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article