Notícia

Restaurat l’icònic monument a la sardana de Montjuïc

L’escultura havia patit un acte vandàlic l’11 d’octubre del 2020

Sardanes
Monument La Sardana, obra de  l’escultor Josep Cañas, es va inaugurar el març de 1966
Monument La Sardana, obra de l’escultor Josep Cañas, es va inaugurar el març de 1966

L’emblemàtic monument a la Sardana de Josep Cañas, a Montjuïc, davant del Mirador de l’Alcalde, ja llueix com nou. L’Ajuntament ha declarat acabada la restauració un any i mig després que l’escultura patís un acte vandàlic atribuït a la ultradreta l’11 d'octubre del 2020, la vigília de la festa de la Hispanitat. El col·lectiu sardanista feia mesos que reclamava la rehabilitació i s’havia mostrat molt crític amb el retard de les obres.

La reparació va començar amb un any de retard i a més tenia especial complexitat, perquè l’acció vandàlica havia amputat les mans dels vuit balladors i la majoria havien desaparegut. El treball, a càrrec de l’escultor Abel Vallhonesta, ha consistit a reparar els dos conjunts de braços i mans originals que s’havien trencat i que es van recuperar, mentre que els altres sis que faltaven s’han hagut de reproduir i col·locar al seu lloc. A partir de la informació extreta d’una recerca documental i fotogràfica, es van elaborar a taller models de fang, motlles i models de guix per fer rèpliques de pedra, i les últimes setmanes s’han estat fent els treballs de fixació de les peces, i també una neteja superficial del conjunt per igualar l’aspecte. El projecte ha comptat amb un pressupost de 28.500 €.

No és la primera vegada que l’escultura, inaugurada el 19 de març de 1966 i icona del catalanisme durant el franquisme, pateix una acció vandàlica. La nit del 18 al 19 d’octubre de 2014 va aparèixer també amb sis braços trencats, i el 2022 una de les figures va desaparèixer i es va restaurar pocs mesos després.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article