Notícia

Carles Freixes i Jan Gran publiquen ‘Gegants. Sis-cents anys de festa i tradició’

El conseller de Cultura a l’exili Lluís Puig ha prologat el llibre, editat per Farell Editors

Gegants
Gegants vells de La Patum
Gegants vells de La Patum | Jordi Escarre

Si un extraterrestre aterra a Catalunya i desitja conèixer la tradició gegantera, regaleu-li aquest llibre. Hi trobarà els tres grans requisits que s’han d’exigir a una obra divulgativa. En primer lloc, la transversalitat en els continguts. Grau i Freixes no s’acontenten en explicar-nos la història dels gegants des de la primera referència al Principat, concretament a la Barcelona de 1424. Els autors també incideixen en totes les persones i elements que rodegen les figures: els constructors i els materials, la música i els balls, i òbviament els geganters. Una mirada focalitzada a Catalunya, però que en el darrer capítol s’amplia amb el testimoni de l’experiència gegantera a la resta dels Països Catalans, a la península Ibèrica, Europa, i la resta de continents.

L’obra també ofereix un compendi de l’extensió producció científica publicada les darreres dècades sobre gegants. Una síntesi d’allò més necessària en un país on, com sovint recorda l’assagista Antoni Gelonch, “té molts erudits però pocs divulgadors del patrimoni”. Gegants. Sis-cents anys de festa i tradició té l’encert de reunir les aportacions de Vilarrúbias, Rumbo, Carbó, el mateix Grau i tants altres.

I fer-ho, a més, amb un llenguatge amè, accessible a tots els públics. És la tercera gran virtut del llibre, haver trobat un registre que no exclou els iniciàtics en la temàtica i al mateix temps és capaç fer les delícies dels experts en la matèria. L’edició s’enriqueix amb el pròleg del conseller de Cultura a l’exili Lluís Puig i un conjunt d’imatges inèdites.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article